Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
POSTROJENJE ZA DVOSTUPANJSKU FILTRACIJU VODE

Riješen problem arsena u vodi za piće u Osijeku i okolici

Foto: Osječko-baranjska županija
Postrojenje je vrijedno više od 70 milijuna kuna

Dugogodišnji problem prisutnosti arsena u vodi za piće u Osijeku i okolnim mjestima riješen je nedavnim puštanjem u rad postrojenja za dvostupanjsku filtraciju vode, sagrađenog u krugu tvrtke Vodovod – Osijek d.o.o. Ovim projektom, vrijednim više od 70 milijuna kuna, od čega je iz EU 55,5 milijuna kuna, planirana količina arsena u prerađenoj vodi smanjuje se na razinu 6 µg/L (standard koji se primjenjuje u EU iznosi do 10 µg/L), a trenutačno se u osječkom pogonu postiže razina arsena niža od 1 µg/L.

ŽUPANIJA IZDVOJILA 7 MILIJUNA KUNA Nova školska sportska dvorana u Đakovačkim Selcima

Projekt "Dogradnja postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode grada Osijeka sustavom dvostupanjske filtracije" jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta "Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka", poznatog kao "Projekt Osijek".

Projekt je sufinanciran EU sredstvima sa 73 posto, nacionalna komponenta je 20 posto, a lokalna 7 posto. Dogradnju pogona u građevinskom smislu čini novi objekt tlocrtne površine 800 kvadrata, visine 24 metra, s dvjema podzemnim etažama i kapaciteta 600 L/s.

Uz 6 posto vlastitih ulaganja Našice i okolne općine realiziraju projekt od 208 milijuna kuna Gradnja i sanacija kanalizacije i vodoopskrbe za bolji životni standard

– U Osječko-baranjskoj županiji događa se upravo ono što želimo i hoćemo, a to su investicije, obnove, novi infrastrukturni projekti i objekti. Ovaj projekt ima veliku vrijednost ne samo kao investicija, nego predstavlja veliki benefit za sve korisnike vodovoda, a to je zdravlje, zdravija i čišća voda. Zadnjih mjeseci imamo vodu kakvu trebamo imati, a to smo napravili ovim projektom – ističe župan Ivan Anušić.