Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uz 6 posto vlastitih ulaganja Našice i okolne općine realiziraju projekt od 208 milijuna kuna

Gradnja i sanacija kanalizacije i vodoopskrbe za bolji životni standard

Foto: Osječko-baranjska županija
Vrijednost aglomeracija na području Osječko-baranjske županije iznosi više od dvije milijarde kuna

U Našicama, između ostalih lokacija i u najužem gradskom centru, u tijeku su intenzivni radovi na uređenju sustava odvodnje. Radi se i novim metodama, bez raskopavanja, a prema u siječnju potpisanom ugovoru, provodi se sanacija kanalizacijskih cijevi ukupne dužine 7577 metara i 188 kanalizacijskih otvora. Vrijednost projekta je 24,26 milijuna kuna.

USPJEH U POVLAČENJU NOVCA ZA PROJEKTE Iz EU fondova 528 kuna po stanovniku

Rok 30 mjeseci

Sustavno uređivanje vodne infrastrukture sada se nastavlja na temelju potpisa još jednog ugovora u okviru Aglomeracije Našice, i to o izgradnji linijskih objekata, odnosno dogradnji vodnokomunalne infrastrukture. Vrijednost ugovorenih radova je 36,39 milijuna kuna, a rok izvođenja je 30 mjeseci.

– Vrijednost aglomeracija na području OBŽ-a iznosi više od dvije milijarde kuna te se u gotovo svakom kutku naše županije nešto radi u vezi ovih projekata, od vodoopskrbe i kanalizacije, pročišćivača do filtracije arsena u novom postrojenju u Osijeku. Tako je i u Našicama, kao i u tri okolne općine, Donja Motičina, Podgorač i Feričanci, čiji će stanovnici napokon imati mogućnost kakvu nalaže današnji standard u vezi pitke vode i sustava odvodnje. Za Grad Našice to je golem posao, a kao što vidimo, radi se na sve strane – kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Uključenost u obrazovni sustav na svim raznima raste Srednju školu završava sve više Roma, odustalo ih 12 posto

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodaje da s već ugovorenim projektom i novopotpisanim ugovorom počinju radovi u vrijednosti 60 milijuna kuna, a sve to u sklopu aglomeracije ukupne vrijednosti 208 milijuna kuna.

Novac iz EU

– Iz Europske unije dolazi 70 posto sredstava, 12 posto su sredstva Vlade RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, 12 posto Hrvatskih voda, a tek 6 posto ide na teret jedinica lokalne samouprave, kojima se isplati uložiti desetak milijuna da bi dobili projekt vrijedan 208 milijuna kuna – ističe on.