Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
USPJEH U POVLAČENJU NOVCA ZA PROJEKTE

Iz EU fondova 528 kuna po stanovniku

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Uskoro se završava projekt fortifikacije Starog grada, najveće ulaganje u međimursku kulturnu baštinu

Prema podacima konsolidiranih proračuna hrvatskih županija za 2019. godinu, s udjelom od 5,67 posto, odnosno 528,25 kuna po stanovniku, Međimurska županija i te je godine bila među vodećima po povučenim sredstvima iz EU fondova, objavio je portal zupan.hr.

Uključenost u obrazovni sustav na svim raznima raste Srednju školu završava sve više Roma, odustalo ih 12 posto

– Ovakvi podaci su očekivani jer se posljednjih godina doista radilo i gradilo. Obnova škola, školskih dvorana, učeničkih i studentskih domova, poduzetničkih inkubatora, obnova paviljona bolnice, rekonstrukcija bolničkih odjela, obnova zapuštenih objekata na prostoru bivše vojarne i pretvaranja u znanstvene i obrazovne centre, gradnja centara za posjetitelje prirodne baštine, a uskoro se završava projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, što je najveće ulaganje u međimursku kulturnu baštinu – istaknuo je župan Matija Posavec i podsjetio na još neke projekte po općinama i gradovima, tako da je ukupni iznos iskorištenih sredstava iz fondova Europske unije, kaže, još i veći.

Novcem iz europskih fondova općine i gradovi sagradili su ili obnovili dječje vrtiće, a pokrenula se i aglomeracija u donjem i gornjem Međimurju.

Značajni rezultati i investicije u gospodarstvu, zdravstvu, školstvu... Značajni rezultati i investicije u gospodarstvu, zdravstvu, školstvu...

– Cijelo vrijeme misao vodilja nam je da potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljimo prijavama na natječaje za europske fondove, dok izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerimo prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima – istaknuo je međimurski župan Posavec. Spremno je 158 projekata vrijednih više od tri milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.