Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Uključenost u obrazovni sustav na svim raznima raste

Srednju školu završava sve više Roma, odustalo ih 12 posto

Foto: Međimurska županija
Mladen Ignac, njegovatelj po struci, danas je zaposlenik Socijalne zadruge Humana Nova

Na početku ove školske godine u srednjim školama Međimurske županije bilo je upisano 235 učenika romske nacionalne manjine. Od školovanja je odustalo njih 28, što je ukupno 12 posto učenika.

Značajni rezultati i investicije u gospodarstvu, zdravstvu, školstvu... Značajni rezultati i investicije u gospodarstvu, zdravstvu, školstvu...

Nikolina Vereš, Filip Bogdan, Samanta Balog, Sebastijan Ranilović, Tomislav Horvat, Robert Horvat, Želimir Ignac i Nikolina Oršuš učenici su završnih razreda koji će za manje od dva mjeseca završiti svoje srednjoškolsko putovanje. Oni su među 55 mladih pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije koji će ove školske godine završiti srednju školu.

Još je puno izazova

– U posljednjih desetak godina vidljivi su veliki pomaci u području obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine, odnosno u uključenosti u obrazovni sustav. Svake godine obuhvat djece na svim raznima obrazovanja raste, osobito u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju. Ipak, još uvijek je mnogo posla i izazova koje je potrebno riješiti kad je riječ o obrazovanju mladih Roma – kažu u Županiji. U povodu Svjetskog dana Roma pohvale na trudu koji su uložili u svoje obrazovanje i podršku u njihovim daljnjim nastojanjima maturantima su uputili župan Matija Posavec i pročelnica za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić te pročelnica za obrazovanje i kulturu dr. sc. Blaženka Novak.

PODRUČNA JE ŠKOLA U ŠANDROVCU 49. ŠKOLSKI OBJEKT KOJI SE OBNAVLJA Projekt obnove škole vrijedan 1,4 milijuna kuna

– Obrazovanje je izuzetno bitna tema. Bez obrazovanja malo se toga može postići i, koliko god da se možda taj put čini težak, nikad nemojte odustati od znanja. Na tom putu vam nastojimo što više olakšati i pomoći kroz razne mjere i potpore. No, one su samo mali kotačić koji vas gura naprijed, a za uspjeh ste zaslužni vi, vaš trud i upornost. Vi ste primjer kojim želimo inspirirati najmlađe koji tek moraju zakoračiti u svijet obrazovanja, da budu ustrajni, da budu optimistični i borbeni – rekao je župan Posavec.

Sustavna podrška

Mladen Ignac, bivši učenik Srednje škole Čakovec, njegovatelj po struci, danas je zaposlenik Socijalne zadruge Humana Nova. Perspektivan je atletičar koji, unatoč tužnoj i teškoj životnoj priči, ruši predrasude. Svojim je dolaskom želio maturantima poručiti da završetak srednje škole nije kraj, već tek početak.

Bjelovarsko-bilogorska županija u osam godina realizirala je brojne projekte Najveća ulaganja u školstvu i zdravstvu, uspješni po povlačenju EU sredstava, rast gospodarstva

– Drago nam je što možemo istaknuti sve više pojedinaca i priča mladih kojima se ponosimo jer želimo razvijati zajednicu koja pruža jednake mogućnosti svima, koja je tolerantna i pravedna – dodao je župan Posavec. Zadovoljstvo što sve veći broj Roma završava srednju školu, istaknuli su ravnatelji srednjih škola. I učenici i ravnatelji slažu se da je posljednjih godina podrška u obrazovanju Međimurja sustavna, u obliku osiguranih stipendija, školske opreme, obroka, razmjene iskustva, znanja i svih potrebnih uvjeta bez obzira na nacionalnu pripadnost.