Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarsko-bilogorska županija u osam godina realizirala je brojne projekte

Najveća ulaganja u školstvu i zdravstvu, uspješni po povlačenju EU sredstava, rast gospodarstva

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Kako bi se zadržao postojeći liječnički kadar, Županija je prva u Hrvatskoj pokrenula set mjera vezan uz subvencije liječnicima i zdravstvenom osoblju i do sada je potpisano 135 ugovora

Mandat Damira Bajsa kao čelnog čovjeka Bjelovarsko-bilogorske županije započeo je prije osam godina, 2013., kada je zatekao Županiju na posljednjem mjestu u Hrvatskoj od svih županija po povlačenju europskih sredstava, kada se nije vodio nijedan projekt, a gospodarske brojke bile su u crvenom.

TRANSPARENTNOST Gradski proračun vidljiv svima

Regionalni centar

Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije tada je iznosio 123 milijuna kuna, a danas planirani proračun iznosi 1,1 milijardu kuna te sa sobom nosi brojne projekte s posebnim naglaskom na one u zdravstvu i obrazovanju. Upravo iz proračuna proizlaze i brojni projekti, a među onima u zdravstvu posebno se izdvaja najveća zgrada u povijesti grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i ovog dijela Hrvatske u povijesti, a riječ je o gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Radovi na gradnji nove bolnice u punom su jeku, a uz taj kapitalni projekt u zdravstvu Županija je uspješno koristeći europska sredstva energetski obnovila zgradu bolnice i stomatologije, ali i obnovila i opremila Domove zdravlja u Čazmi, Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru.

Kako bi se zadržao postojeći liječnički kadar, ali i privukli novi liječnici za rad u zdravstvenim ustanovama, Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva u Hrvatskoj pokrenula je set mjera vezan uz subvencije liječnicima i zdravstvenom osoblju i do sada je potpisano 135 ugovora. Još jedno od ispunjenih obećanja jest najveći investicijski ciklus energetske obnove županijskih škola, te nadogradnji i gradnji novih škola, a riječ je o više od 50 školskih objekta u koje će se uložiti više od 250 milijuna kuna. Čak 32 školska objekta su završena, 15 investicija je u tijeku, a za 5 škola raspisani su natječaji za izvođača radova.

UREĐENJE DJEČJIH IGRALIŠTA I ZELENIH POVRŠINA Novi tobogani, obnavljaju se igrala i ograde

Posebno je važno istaknuti da Bjelovarsko-bilogorska županija, nakon što se završi obnova škole, iz svog proračuna oprema školu i novim namještajem, ali i osigurava sredstva za dodatne radove. Upravo Županija gradi i novu glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, tek treću novu glazbenu školu koja se gradi u Hrvatskoj. Županija također postaje regionalni centar za zdravstvo u ovom dijelu Hrvatske provođenjem projekta Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, a ovih dana treba započeti dogradnja same škole. Svi gospodarski trendovi, tvrde iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz crvenog su prešli u zeleno.

Rast bruto plaće

Dodaju i to da Županija raste na ljestvici hrvatskih županija zahvaljujući porastu BDP-a, za jedno mjesto više. Prema posljednjim dostupnim podacima, kažu, Bjelovarsko-bilogorska županija je 10. u Hrvatskoj po porastu BDP-a u razdoblju 2013. – 2018. Pala je i nezaposlenost, bruto plaća rasla je za 8,85 posto, povećao se broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupni prihodi gospodarstvenika, kao i njihova dobit.

Smanjivanje količine otpada u Zaprešiću je višegodišnja praksa Popunjena ploha za odlaganje otpada iz 1962., gradi se nova za 8,8 milijuna kuna, 35 posto sufinancira je Fond za zaštitu okoliša

Deset milijuna kuna uloženo je u borbu protiv pandemije koronavirusa, a neprestano se radi na izlasku iz prometne izoliranosti te očuvanju istine i digniteta Domovinskog rata pa je županija bila nositelj izdavanja više publikacija i knjiga vezanih uz Domovinski rat. Posebno treba izdvojiti knjige „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“ i „Ratni put 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske“.