Izbornik
Naslovnica Županije
Predstavilo se 10 tvrtki iz područja videoigara

Gejmomanija - 34 igrača na natjecanju u videoigrama

Najuspješnija bila je ekipa PIS SISAK koju čine Jakov Janušić, Mateo Novosel i Antonio Blažinčić iz Tehničke škole Sisak te učenici Strukovne škole Patrik Cerovac i Marko Milković
1/7
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sajam predstavlja tvrtke i ustanove iz industrije videoigara, a posjetitelji su mogli razgledati i isprobati opremu za videoigre

U sklopu programa obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je održana prva Gejmomanija, sajam videoigara i natjecanje u igranju videoigara, koje su, u sklopu programskih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti, organizirali Sisačko-moslavačka županija i Tehnička škola Sisak.

– Gejmomanija je jedinstvena prilika za upoznavanje svijeta videoigara, s fokusom na praktične radove učenika Tehničke škole Sisak. Ovaj sajam videoigara predstavlja tvrtke i ustanove iz industrije videoigara, a posjetitelji su mogli razgledati i isprobati opremu za videoigre – rekli su predstavnici organizatora.

Prepoznali vrijednost
Predstavilo se ukupno 10 tvrtki iz područja videoigara, a prezentacije su održali predstavnici Algebre, Poslovnog veleučilišta Zagreb, tvrtke DWizards, Regionalnog koordinatora SMŽ-a te učenici Tehničke škole Sisak koji su predstavili zanimanje tehničar za razvoj videoigara. Integralni dio Gejmomanije bila je i rasprava o stanju u gaming industriji u Hrvatskoj.

Tijekom sajma održan je i kviz za posjetitelje, ali je najatraktivniji dio bilo natjecanje u igranju videoigara. Okupilo je 12 timova i 34 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Najuspješnija bila je ekipa PIS SISAK koju čine Jakov Janušić, Mateo Novosel, Antonio Blažinčić iz Tehničke škole Sisak te učenici Strukovne škole Patrik Cerovac i Marko Milković.

Sisačko-moslavačka županija je i na ovaj način potvrdila mjesto vodeće županije u Hrvatskoj u području gaminga i izrade i distribucije videoigara kao jedne od najbržerastućih industrija u svijetu.

– Naša je županija prije konkurencije prepoznala vrijednost tog smjera razvoja i poduzela pripremne aktivnosti za njegov razvoj – ističu u županijskoj upravi.

U srednjim školama u Sisku i Novskoj realiziran je tako za Hrvatsku posve nov smjer tehničar za razvoj videoigara koji je izazvao veliko zanimanje mladih ljudi koji se žele uključiti u gaming-industriju. Odgovor na iskazani interes je i obnova učeničkog doma u Novskoj, a u završnoj je fazi i obnova učeničkog doma u Sisku.

Akcelerator gaming-industrije
Idući korak je Centar gaming-industrije u Novskoj koji uključuje gradnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora s e-Sport arenom te Akceleratora gaming-industrije. U planu je kampusa i petogodišnji visokoobrazovni program te srednjoškolski program. Izrada projektne dokumentacije za Centar je u visokoj fazi projektiranja. Lokacijska dozvola je ishodovana, a prva građevinska dozvola očekuje se idućih tjedana.

Novac je spreman za ukupno 100 projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga, a najviše su dobile udruge koje se brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi Novac za 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga Udrugama 374.000 €: Najmanje što možemo jest da vas financijski podržimo U četiri dana Terezijana će građanima ponuditi više od 150 događanja, napomenula je ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu, koji je i organizator manifestacije U četiri dana Terezijane više od 150 događanja "Ove godine sviramo rock" - orkestar sa 150 glazbenika izvodit će Floyde i Zeppeline Ulaganje će rezultirati uštedom godišnje energije za grijanje od 73,24 posto i uštedom primarne energije od 80 posto Zgrada Hrvatskog doma s kraja 19. stoljeća ide u obnovu