Izbornik
Naslovnica Županije
Novac za 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga

Udrugama 374.000 €: Najmanje što možemo jest da vas financijski podržimo

Novac je spreman za ukupno 100 projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga, a najviše su dobile udruge koje se brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi
Foto: Zagrebačka županija
Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji

Zagrebačka županija ove će godine udruge sa svog područja poduprijeti s gotovo 374.000 eura. Novac je spreman za ukupno 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga. Iznos je ostvaren putem dva natječaja temeljem kojih se dodjeljuju spomenuta sredstva.

Tako je 159.268 eura dodijeljeno udrugama koje se brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, 95 tisuća eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte, a 40 tisuća eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji. Za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga izdvojeno je 79.600 eura.

Bolje i sretnije društvo
– Veselimo se svakom projektu, svakom napretku i koraku k tome da zajedno gradimo bolje i sretnije društveno okruženje – rekao je župan Kožić, istaknuvši pritom nemjerljivu ulogu i entuzijazam brojnih članova udruga i volontera koji svoje slobodne vrijeme posvećuju radu s potrebitima. Pojasnio je kako je riječ o projektima za djecu, žrtve nasilja u obitelji, umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom i niz drugih skupina kojima će se provedbom tih projekata povećati kvaliteta života.

– Najmanje što možemo napraviti, a radit ćemo to i ubuduće, jest financijski vas podržati – poručio je Kožić.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji.

– Uz brojne djelatnosti Caritas na području Zagrebačke županije ima kuću za smještaj majki i djece, žrtava obiteljskog nasilja, u kojoj je prošle godine boravilo 46 osoba. Ovim projektom pomažemo djeci kojoj je potreban multidisciplinaran pristup u rješavanju njihovih teškoća te prevladavanju trauma – pojasnila je ravnateljica, naglasivši kako je cilj osnažiti djecu i pomoći im da izrastu u zrele osobe. Kada govorimo o projektima prevencije i ranog otkrivanje raka dojke, jedna od najpoznatijih udruga, ne samo u Zagrebačkoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, jest udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Višnja Pejak iz te udruge poručila je kako je u protekle 22 godine projektima i akcijama udruge obuhvaćeno 70 tisuća žena s područja Zagrebačke županije. Ove će se godine sa sredstvima Zagrebačke županije provoditi projekt Malo upozorenje – velika šansa.

Podrška u zajednici
Predsjednica Srca – udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đurđa Penava naglasila je da je udrugu prije 18 godina osnovalo nekoliko roditelja u Svetom Ivanu Zelini, a danas aktivno pruža široku lepezu usluga za 160 korisnika.

– Županija naš rad podržava od samog početka, a ove godine sredstva ćemo koristiti za inovativan projekt Podrška u zajednici koji podrazumijeva da stručni kadar udruge odlazi u obitelji i tamo pruža podršku djetetu u njegovu prirodnom okruženju – pojasnila je Penava naglasivši kako projekt ima odlične rezultate te da je radi njega već preveniran odlazak određenog broja djece u institucije.

Upoznavanje učenika osnovnih škola s istinom o Domovinskom ratu misija je Udruge branitelja 151. samoborske brigade. Ona je uspješno provodi već dugi niz godina, a nastavit će to činiti i u ovoj godini. Prema riječima predsjednika Udruge Rudolfa Jedvaja u sklopu projekta 900 učenika s područja Samobora i Svete Nedelje educirat će se o temi Domovinskog rata te zajedno s pripadnicima Udruge otići na terensku nastavu u posjet Spomen-području Trokut kod Novske.

U četiri dana Terezijana će građanima ponuditi više od 150 događanja, napomenula je ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu, koji je i organizator manifestacije U četiri dana Terezijane više od 150 događanja "Ove godine sviramo rock" - orkestar sa 150 glazbenika izvodit će Floyde i Zeppeline Postoje privatne inicijative i neka nova rješenja u sustavu Grada Trenutačno 49 djece čeka mjesto u nekom gradskom vrtiću u Koprivnici Gradonačelnik: Sva će djeca biti upisana u vrtiće Izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unapređenju stočarstva na ovom području Tradicija i trud uzgajivača Odabrana najbolja grla hrvatskog hladnokrvnjaka