Izbornik
Naslovnica Gradovi
Tradicija i trud uzgajivača

Odabrana najbolja grla hrvatskog hladnokrvnjaka

Izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unapređenju stočarstva na ovom području
1/6
Foto: ANITA HORVAT/GRAD POPOVAčA
14. izložba stoke Sisačko-moslavačke županije U Popovači je 40-ak uzgajivača predstavilo 80-ak najboljih grla stoke

U Popovači je održana 14. izložba stoke Sisačko-moslavačke županije. Bogatstvo stočnog fonda Sisačko- moslavačke županije predstavilo je 40-ak izlagača koji su predstavili oko 80 grla stoke.

Nagrađen trud uzgajivača
Kako je naglasio gradonačelnik Josip Mišković, izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unapređenju stočarstva na tom području.

- Na izložbi se predstavlja uzgojno-selekcijski rad, dakle trud uzgajivača i prezentira pomak u razvoju stočarstva na području Županije izlaganje najboljih grla koje imamo. Taj trud uzgajivača prigodno je nagrađen - naglasio je Mišković te zaključio kako je Popovači, kao još uvijek izrazito stočarskom kraju u zagrljaju Lonjskog polja, s tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajmova u Hrvatskoj, cilj da se tradicija domaćinstva i organizacije ove izložbe zadrži.

Četrnaesta županijska izložba stoke održana je pod pokroviteljstvom Grada Popovače, a u organizaciji su sudjelovali Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja hrvatskog posavca, Turistička zajednica grada Popovače, Kinološko društvo Popovača, Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Na 14. županijskoj izložbi stoke u ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je pet izlagača s 10 grla stoke, a kada je riječ o konjima, sudjelovala su 32 izlagača s ukupno 40 grla. Izložene su po četiri kolekcije konja pasmina hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak, a od svake kolekcije birala su se tri prvoplasirana grla. Proglašena su i šampionska grla.

Uz stoku koja se ocjenjivala, izložba je obuhvaćala i popratne događaje poput revije autohtonih pasmina pasa te Kup mladih uzgajivača goveda, tzv. Bambino kup u kojem je sudjelovalo 15 djece s devet grla. Program je pratila i prodajna izložba domaćih proizvoda i rukotovrina, a izlagali su članovi Udruge pčelara Lipa Popovača, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Mlinarić i Kovačić te gospođa Jasna Tomljenović.

Izložbu je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak a okupljenima se obratila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Anita Sinjeri-Ibrišević.

Vodeći po broju kopitara
- Po broju kopitara smo na prvome mjestu u Hrvatskoj i to je za svaku pohvalu, a što se govedarstva tiče, situacija je loša kao i drugdje u Hrvatskoj te bilježimo kontinuirani pad. Zato želim naglasiti da je županija prepoznala taj problem i da u okviru svojih mogućnosti daje određene potpore uzgajivačima, ali je i spona između njih i važnih im institucija - rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Anita Sinjeri-Ibrišević.

Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima od 13. do 17. lipnja Manifestacija Go GROW graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu U CIJELOSTI je sagrađen i u funkciji jedan od najvećih projekata, 4,7 milijuna eura vrijedan sustav javnog navodnjavanja Orubica na 326 ha poljoprivrednih površina. U tijeku su javni pozivi za nove potpore poljoprivrednicima 1235 mladih poljoprivrednika Od revitalizacije do napretka: za poljoprivredu 2,2 mil. eura KRIŽNICA je nedavno otvorila vrata posjetiteljima, a sve više turista želi vidjeti i ljepote prirode Turistički bum Centra Križnica i Dravske priče Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu vidikovca