Izbornik
Naslovnica Županije
Turistički bum Centra Križnica i Dravske priče

Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu vidikovca

KRIŽNICA je nedavno otvorila vrata posjetiteljima, a sve više turista želi vidjeti i ljepote prirode
1/5
Foto: Kristijan Toplak
VPŽ je prepoznatljiv po inovativnom načinu interpretacije svojih zaštićenih dijelova prirode, kaže župan Andrović

Dvije turističke destinacije Virovitičko-podravske županije, Dravsku priču i Centar za posjetitelje Križnica, u travnju i svibnju vidjelo je 3200 posjetitelja. Veći dio ovih posjeta pripada Dravskoj priči, ali Križnica, koja je nedavno otvorila vrata posjetiteljima doživjela je turistički “boom”. Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu modernog vidikovca…

Školski posjeti
Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, koja upravlja Dravskom pričom i Križnicom, kažu kako su “puni do kraja školske godine”.

– Ne radimo samo ponedjeljkom, a od utorka do nedjelje na raspolaganju smo svima koji žele vidjeti i upoznati zaštićene dijelove Virovitičko-podravske županije uz rijeku Dravu. Do kraja školske godine imamo rezervirane sve termine. U oba centra prezentiramo izuzetnu biološki raznoliku, vrijednu i očuvanu prirodu naše županije – ističe Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove.

Najvećim dijelom su to organizirane školske posjete. A u Dravskoj priči može se doživjeti sve ono po čemu je poseban ovaj dio Virovitičko-podravske županije, koji se prostire uz UNESCO zaštićeni dio Drave. Tu je laboratorij, dabrov brlog... Kad se izađe iz labirinta kraj kojeg je ljekovito bilje, mogu se okusiti domaće jagode, ali i vidjeti prihvatilište za rode.

Ova dva centra izgrađena su europskim sredstvima te uz podršku resornih ministarstva, Vlade RH, Virovitičko-podravske županije i općina na kojima se nalaze, Pitomače i Čađavice.

Slijedi nadogradnja
– Virovitičko-podravska županija je definitivno prepoznatljiva po inovativnom načinu interpretacije svojih zaštićenih dijelova prirode. Tu je Geo info centar u Voćinu, EPI centar Sekvoja u Slatini, a u toj priči Dravska priča i Centar za posjetitelje Križnica imaju posebno mjesto. Sve to doprinosi i gospodarskom razvoju ovoga kraja, ali i očuvanju prirode u ovom našem području. Sa svim ovim projektima postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Tome u prilog idu i brojne nagrade koje stižu na naše adrese, kao i povećan broj dolazaka turista, a sve je to dokaz da radimo dobar posao – istaknuo je župan Andrović.

I Dravska priča i Križnica dobit će svoju nadogradnju. Naime, zajedno s partnerima, Virovitičko-podravskom županijom, općinom Pitomača i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije prijavljen je projekt “Drava kao nadahnuće” u kojem će se oba centra, i Dravsku priču i Križnicu, dignuti na još jedan viši nivo s novim sadržajima i za buduće dolaske turista u ovaj dio Hrvatske.

U novim zgradama i s novom opremom medicinsko će osoblje, koje je dobilo priznanje Medicina od Medicinskog fakulteta, što znači da je najbolje u Hrvatskoj, moći pružati još kvalitetnije zdravstvene usluge Najmodernija oprema za zdravstvene ustanove "Ovoliku količinu opreme nisam nikad vidjela iako jako dugo radim u zdravstvu" NA VINSKOJ CESTI u Zmajevcu posjetitelje će dočekati otvoreni podrumi, degustacije i gastrosadržaji te večernji program Manifestacija za sve gurmane, vinoljupce i lokalpatriote “Vinatlon 2023” za sve gurmane, vinoljupce i zaljubljenike u Baranju U ovakvom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno važan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16%, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8500 djelatnika – rekao je Niče Kvalitetan rad i dobro planiranje Rast prihoda, dobiti i zaposlenosti kao rezultat planiranja i korištenja resursa