Izbornik
Naslovnica Gradovi
Kvalitetan rad i dobro planiranje

Rast prihoda, dobiti i zaposlenosti kao rezultat planiranja i korištenja resursa

U ovakvom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno važan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16%, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8500 djelatnika – rekao je Niče
Foto: Grad Vinkovci
Ukupni prihodi koje su ostvarile vinkovačke tvrtke rasli su 33,50% u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura

Čelnici Grada Vinkovaca u više navrata isticali su pozitivne rezultate u gospodarstvu tijekom prošle godine, a sada je sve to potvrdila i Financijska agencija (Fina). Naime, prema prvim javno objavljenim podacima Fine za 2022. godinu vinkovačko gospodarstvo višestruko je premašilo rekorde za 2021. po pitanju svih ključnih pokazatelja koji se promatraju kod tvrtki.

Kvalitetan rad
Ukupni prihodi koje su ostvarile vinkovačke tvrtke rasli su za 33,50% u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični rezultati ostvareni su i po pitanju dobiti te rasta broja zaposlenih.

Komentirajući te rezultate gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao kako vinkovački poduzetnici iz godine u godinu pokazuju otpornost na sve poteškoće s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo, a koje su ostavile velikog traga i negativne posljedice u punom većim zemljama i bogatijim sredinama.

– Znak je to kvalitetnog rada i dobrog planiranja pri korištenju resursa i razvoju ljudskih potencijala. Stalan rast prihoda, čak 232 milijuna eura (1,7 milijardi kuna) više u 2022. u odnosu na, recimo, 2018. godinu, razlog je za veliki optimizam i potvrda činjenice da su Vinkovci središte razvoja i glavni pokretač gospodarstva naše županije. Siguran sam da će naši poduzetnici razmišljati u smjeru povećanja plaća svojim djelatnicima nakon ovako dobrih financijskih pokazatelja te da će nastaviti i dodatno razvijati svoje poslovanje kako bi u nadolazećim godinama bili još uspješniji – rekao je Bosančić.

Dodao je kako je “na nama da im za to osiguramo što kvalitetnije uvijete, od onih infrastrukturnih i onih koji se odnose na potpore za pokretanje i razvoj poslovanja do suradnje pri realizaciji brojnih projekata na kojima se svakodnevno radi u našem gradu”.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče objašnjava kako se rast od 33,50% odnosni na prve javno objavljene podatke koji mogu s vremenom varirati ovisno o dodatnoj statističkoj obradi Fine te ukazuje i na druge iznimno važne pokazatelje.

– Još snažnije su rasli pokazatelji koji obrađuju dobit vinkovačkih tvrtki te ona iznosi 43,92 milijuna eura, odnosno 39,13% više nego 2021. godine kada je dobit bila na ukupnoj razini od 31,57 milijuna eura. U ovakvom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno značajan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16%, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8500 djelatnika – rekao je Niče.

Poduzetnički inkubator
Podsjetio je da je Grad Vinkovci i u 2022. godini nastavio s Programom poticanja poduzetništva fokusirajući se na početnike, postojeće poduzetnike te poduzetnike koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru, a s ciljem stvaranja konkurentnijeg vinkovačkog gospodarstva.

NA VINSKOJ CESTI u Zmajevcu posjetitelje će dočekati otvoreni podrumi, degustacije i gastrosadržaji te večernji program Manifestacija za sve gurmane, vinoljupce i lokalpatriote “Vinatlon 2023” za sve gurmane, vinoljupce i zaljubljenike u Baranju Otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu Višestoljetna tradicija koraljarstva Centar koralja na Zlarinu zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku NOVO RUHO Slavljenička škola osvježena je novim limenim krovom i uređenim okolišem, a u planu su i novi radovi Obljetnica s novim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem “Broj učenika u našoj školi porastao je za sto u deset godina”