Izbornik
Naslovnica Gradovi
Višestoljetna tradicija koraljarstva

Centar koralja na Zlarinu zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku

Otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu
1/6
Foto: Grad Šibenik
U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva

Priča o koraljarstvu, najznačajnijem kulturnom naslijeđu i najvećoj posebnosti otoka Zlarina, od sada je ispričana na jednom mjestu – Hrvatskom centru koralja koji je u četvrtak svečano otvoren u prisustvu ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, predstavnika Grada Šibenika, Tvrđave kulture Šibenik koja je preuzela upravljanje centrom te brojnih istaknutih uzvanika.

U Hrvatskom centru koralja Zlarin (HCKZ) na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku u šibenskom arhipelagu. Osnovna funkcija centra je očuvanje i interpretacija kulturno-povijesne, tradicijske i prirodne baštine.

Ljudi su ipak najvažniji
– Tvrđava kulture otvorila je čak peto poglavlje o održivom upravljanju u kulturi što nam u isto vrijeme predstavlja čast, zadovoljstvo, ali i strahopoštovanje. Čestitam svima koji su sudjelovali u projektu i koji su intenzivno radili da se sve što je zamišljeno i ostvari. Svima koji su radom, emocijama, idejama, predmetima i iskustvima pridonijeli da imamo postav koji se može nazvati pravim muzejskim postavom, a koji je zaokružio fascinantnu priču o otoku i čovjeku, o odnosu čovjeka i prirode – kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako to što je projekt realiziran na otoku pokazuje da Grad Šibenik vodi računa o svim svojim dijelovima.

– Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s kojom je uspjeh zagarantiran te vjerujemo da će, zajedno s lokalnim snagama, pomoći dodatnom razvoju Zlarina. Želimo da ovo bude mjesto revitalizacije Zlarina i da svaki turist koji boravi u Šibeniku produži do Zlarina – kazao je o projektu gradonačelnik Željko Burić.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin vrijedan je 3,2 milijuna eura, nositelj projekta je Grad Šibenik, a partneri na provedbi su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”.

– Jedan projekt neće promijeniti grad ni otok, ali niz projekata koje smo realizirali hoće. Oni zaokružuju uspješnu sliku grada Šibenika. Dokumenti su jako važni u priči o EU projektima, ali ipak su najvažniji ljudi. Zato zahvaljujem svim ljudima koji su sudjelovali u ovom projektu, a nikako ne mogu da ne spomenem pokojnog Vladimira Bunetu koji je bio inicijator ovog projekta – kazao je na Zlarinu Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Realizacija vizije
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić podsjetio je kako ni jedan grad ne koristi EU projekte kao Šibenik.

– EU projekti su Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji donijeli toliko pozitivnih promjena. Jako mi je drago što na Zlarinu otvaramo jedan izvanredan, sjajan EU projekt, samo nekoliko dana nakon što smo otvorili Interpretacijski centar u kanalu sv. Ante. Čestitam na iznimno uspješnoj realizaciji projekata, to znači da imate sposobne ljude te viziju koju znate realizirati – kazao je ministar na Zlarinu.

Osnovni cilj projekta je doprinos održivom lokalnom razvoju kroz uspostavu HCKZ, a sam centar za cilj ima povećanje privlačnosti odredišta koja će se temeljiti na valorizaciji prirodne baštine te jačanju obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode.

NOVO RUHO Slavljenička škola osvježena je novim limenim krovom i uređenim okolišem, a u planu su i novi radovi Obljetnica s novim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem “Broj učenika u našoj školi porastao je za sto u deset godina” Festival je zamišljen kao platforma koja će omogućiti susret znanja, ideja i kreativnosti. Ovogodišnji program donosi i nekoliko različitih tribina Susret znanja, ideja i kreativnosti Na jednome mjestu stručnjaci iz kulture i komunikacija Organizatori NOVsky Art & Science festivala i dalje intenzivno pripremaju događaj koji je prošle godine okupio oko 3000 sudionika i posjetitelja Ready-STEM-Grow Pet učionica sa senzorima postaje STEM laboratorij u Novskoj