Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ready-STEM-Grow

Pet učionica sa senzorima postaje STEM laboratorij u Novskoj

Organizatori NOVsky Art & Science festivala i dalje intenzivno pripremaju događaj koji je prošle godine okupio oko 3000 sudionika i posjetitelja
1/2
Foto: GRAD NOVSKA/RADIO NOVSKA
Prostori Katoličke osnovne škole u Novskoj uređeni su za opremanje STEM učionica, a rujan donosi novi NOVsky Art & Science festival

Novska mnogo ulaže u razvoj STEM-a, a već se s nestrpljenjem očekuje rujanski NOVsky Art & Science festival. No još je jedna dobra vijest vezana uz STEM stigla u Novsku. Naime, prostori Katoličke osnovne škole u Novskoj uređeni su i pripremljeni za opremanje novih STEM učionica u sklopu projekta “Ready-STEM-Grow” financiranog iz EGP financijskog mehanizma i proračuna RH. Obnovljeno je pet učionica u kojima će se nalaziti senzorska oprema koja obuhvaća različita STEM područja te dvorana u kojoj će biti smještena velika interaktivna ploča. Zajedno će to činiti cjelinu koja se naziva “STEM laboratorij”. Projekt uređenja sastavila je novljanska arhitektica Ivona Pucić.

Čeka se opremanje
Po završetku radova, prostore je obišla i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, zajedno s predstojnikom Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivicom Žuljevićem te voditeljicom projekta Marom Stipić Bagarić iz Novljanske razvojne agencije NORA. Tom ih je prigodom dočekao ravnatelj škole Krunoslav Juraković koji ih je proveo kroz novoobnovljene prostore.

– Katolička škola u Novskoj, kroz spomenuti STEM projekt, u proteklom razdoblju ove školske godine već je mnogo učinila na području edukacija učitelja i učenika iz STEM područja što podiže razinu interesa za novijim i zanimljivijim pristupima u nastavi i učenju. Učenici i učitelji su oduševljeni novouređenim prostorima te im je sada boravak u njima puno ljepši i ugodniji. To će imati svoj puni smisao nakon što učionice i dvorana budu opremljene novom i suvremenom STEM opremom – rekao je ravnatelj Juraković zahvalivši Gradu Novskoj na suglasnosti i podršci u projektu i uređenju.

Gradonačelnica Kušmiš istaknula je zadovoljstvo zbog uređenja gradskih prostora u kojima djeluje Katolička škola u Novskoj.

A organizatori spomenutog NOVsky Art & Science festivala i dalje intenzivno pripremaju događaj koji je prošle godine okupio oko 3000 sudionika i posjetitelja. Nadaju se da će tako biti i 15. rujna ove godine.

Mobilni planetarij
Između niza interaktivnih radionica i iskustvenih atrakcija zasigurno se ističe Mobilni planetarij Odiseja gdje će posjetitelje festivala na putovanje zvjezdanim nebom povesti stručni edukatori Mobilnog planetarija. Zainteresirane će upoznati s maglicama i galaksijama svemira, svjetovima koji bi mogli skrivati nove živote, prvim putnicima u svemir, ali i otkriti koje su najveće zvijezde na nebu i izlazi li sunce baš uvijek na istoku.

– Mobilni planetarij ove će godine biti prvi put u Novskoj i na sam spomen je izazvao zanimanje učenika, nastavnika i profesora tako da očekujemo velik broj zainteresiranih u gaming inkubatoru PISMO 2 gdje smo ga i smjestili – naglasili su organizatori ističući kako se Novska već brendirala kao centar gaming industrije, a festival je dokaz da se grad razvija i u STEM smjeru.

NAKON radnog sastanka ministri Branko Bačić i Davor Božinović te župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Željko Turk obišli su objekte oštećene u potresu na kojima se provodi rekonstrukcija Radni sastanak Ministar Bačić: Zadovoljan sam obnovom u Zaprešiću KOVAČKU RADNJU otvorio je 1903. Janoš Žambok, naslijedio ga je sin Andrija, a Drago Žambok nastavio je taj težak, zanimljiv i danas rijedak posao. No kad čekić i nakovanj uđu u krv, nema druge nego da zanat i dalje uspješno živi Uz udarce čekića odraslo je pet naraštaja obitelji Žambok Čim sam se rodio, ja sam umjesto dude dobio čekić u ruke. To je nešto što je u krvi BOGATSTVO kulturno-povijesne baštine potrebno je njegovati i prenositi novim naraštajima jer njezina vrijednosti je neprocjenjiva, poručuju iz Općine Bilje Više od 10 folklornih ansambala i KUD-ova 17. i 18. lipnja Međunarodni etno susreti u Bilju - narodna glazbala, nošnje, pjesme i ples