Izbornik
Naslovnica Općine
Više od 10 folklornih ansambala i KUD-ova 17. i 18. lipnja

Međunarodni etno susreti u Bilju - narodna glazbala, nošnje, pjesme i ples

BOGATSTVO kulturno-povijesne baštine potrebno je njegovati i prenositi novim naraštajima jer njezina vrijednosti je neprocjenjiva, poručuju iz Općine Bilje
Foto: Bilje
Osim scenske prezentacije kulturne baštine, manifestacija ima važnu ulogu u očuvanju nematerijalne kulture - poručuju iz općine Bilje

Perivoj ispred dvorca Eugena Savojskog, koji se već dokazao kao prekrasan prirodni ambijent, bit će pozornica za 23. Međunarodne etno susrete koji će se u Bilju održati 17. i 18. lipnja.

Krajem devedesetih godina prošloga stoljeća održani su prvi Etno susreti koji su vremenom prerasli u Međunarodne etno susrete, okupljajući sve veći broj gostiju, kulturno-umjetničkih društava i drugih zaljubljenika u etno baštinu iz susjednih zemalja.

Sve veći interes
– Kako sam naziv manifestacije govori, glavni naglasak je na etno baštini i svemu što se povezuje s tim, od narodnih glazbala, nošnji, pjesme i plesa, ali je važno povezati uz to i običaje, prirodnu baštinu i gastronomiju našega kraja. Na etno susretima se može spoznati što je zajedničko narodima s Dunava i Drave, ali isto tako i ono što je specifično za svakoga od njih. Bogatstvo naše kulturno-povijesne baštine je potrebno njegovati i prenositi novim naraštajima jer njezina vrijednosti je neprocjenjiva – poručuju iz Općine Bilje.

Kako su ovo 23. po redu Međunarodni etno susreti, razlozi održavanja manifestacije su sve vidljiviji.

– Svake godine povećava se interes sudionika za sudjelovanje na manifestaciji u vidu nastupa folklornih ansambala i vokalnih skupina. Tako i ove godine nastupa više od 10 folklornih ansambala i KUD-ova. Osim scenske prezentacije kulturne baštine, manifestacija ima važnu ulogu u očuvanju nematerijalne kulture. Nematerijalna kulturna baština poseban je dio tradicijske kulture upravo zbog svoje neopipljivosti. Radi se o naučenim umijećima koja se ne mogu sačuvati u muzejskim zbirkama, već žive u kolektivnoj svijesti društva. Stoga su ovakvi događaji prvenstveno zahvala svim pojedincima i društvima koja se trude održati znanje o određenom kulturnom dobru, a zatim i poticaj ostalima da se s istim upoznaju i prenose ga dalje – ističu.

Manifestacijom se doprinosi očuvanju tradicijskog i kulturno-povijesnog nasljeđa te obogaćuje kulturno-turističku ponudu mikroregije, čime se stvaraju uvjeti za održivi razvoj ruralne sredine i doprinosi ukupnoj kvaliteti života lokalnog stanovništva.

Organiziraju se mnoge zanimljive, edukativne radionice i aktivnosti za djecu, kao što su natjecanje u starim sportovima, recikliranje, izrada nakita i panonskih kućica, oslikavanje, jahanje, radionica sa slamom...

– Najveći broj gostiju na manifestacije u općini Bilje, pa tako i ovu, dolazi radi naših specijaliteta od ribe i divljači. Tako će i ove godine u ponudi biti fiš paprikaš, šaran na rašljama, kobasice i pljeskavice od divljači, lovački čobanac. Naravno, pripremili smo i manje pikantan meni za djecu – najavljuju iz Općine Bilje.

Bogata gastro ponuda
Program počinje 17. lipnja od 16 sati sajmom domaćih proizvoda, a uključivat će i dječje etno igraonice, predstavu za djecu, kao i jahanje za djecu (Konjički klub Hercules). Svečano otvaranje 23. Međunarodnih etno susreta zakazano je za 17.45 sati, a u 18 sati počinje smotra folklora. Na pozornicu će se u 21 sati popeti popularna grupa Vatra, čijim koncertom završava program prvog dana manifestacije.

U nedjelju se nastavlja sajam domaćih proizvoda, također od 16 sati, kao i dječja etno igraonice (DV Grlica). Slijede tri koncerta – u 16.30 sati nastupit će tamburaški sastav Nesanica, u 18.30 sati glazbeni sastav Divanhana (BIH), a u 20.30 zasvirat će tamburaški sastav Slavonske Lole.

SOLISTI I BALETNI ANSAMBL HNK u Osijeku obilježili su obljetnicu praizvedbe prvog hrvatskog baleta “Jela”. Oživljeno je tom prilikom najvažnije djelo čepinskog skladatelja, a gost je na baletnoj izvedbi bio i Nikola pl. Adamovich, rođak Bele Adamovića Rođendan Čepina i 125 godina prvog hrvatskog baleta “Jela” SVEČANOJ SJEDNICI Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj u Gospodarskom centru OBŽ-a, prije dva mjeseca završenoj i jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, nazočio je i državni vrh Brojni projekti realizirani uz europska i nacionalna sredstva Plenković: Stekli su se preduvjeti za razvoj županije i cijele Slavonije MODERNO izletište i kupalište bit će zelena oaza mira, sporta i rekreacije Na 117.000 metara četvornih Bajer na Jugu 2 bit će moderno izletište i kupalište svih Osječana