Izbornik
Naslovnica Općine

Rođendan Čepina i 125 godina prvog hrvatskog baleta “Jela”

SOLISTI I BALETNI ANSAMBL HNK u Osijeku obilježili su obljetnicu praizvedbe prvog hrvatskog baleta “Jela”. Oživljeno je tom prilikom najvažnije djelo čepinskog skladatelja, a gost je na baletnoj izvedbi bio i Nikola pl. Adamovich, rođak Bele Adamovića
1/3
Foto: Općina Čepin
Skladatelj baleta “Jela” je Bela pl. Adamovich Čepinski čiji opus obuhvaća gotovo 50 djela

Dva velika jubileja proslavljena su proteklog vikenda u Čepinu – 30 godina Općine Čepin i 125 godina prvog hrvatskog baleta “Jela” Bele pl. Adamovicha Čepinskog.

Svečani program počeo je u petak predvečer, kada je u dvorani Centra za kulturu premijerno prikazan dokumentarni film “30 godina Općine Čepin”. Ista je lokacija u subotu bila pozornica solistima i baletnom ansamblu HNK u Osijeku, na programu obilježavanja 125. godišnjica praizvedbe prvog hrvatskog baleta “Jela”. Oživljeno je tom prilikom najvažnije djelo čepinskog skladatelja, a gost je na baletnoj izvedbi bio i Nikola pl. Adamovich, rođak Bele Adamovića.

Praizveden 1898.
Praizvedba prvog hrvatskog baleta “Jela” održana je 15. siječnja 1898. godine u Zagrebu. Kako je to objasnio Hrvoje Pavić, balet govori o Jeli koju požuda za zlatom vodi na rub propasti, da bi na kraju našla sreću uz voljenog Marka, a od silne zaljubljenosti na trenutke su ljudi, a na trenutke dva stabla: javor i jela. Radnja se zbiva usred šumskoga svijeta pa se javljaju likovi poput duhova vjetra, bure i šumskog bilja. Likovi su Jela u liku vile stabla jele, Marko kao duh javora, Šumska kraljica, Gospodar zlatne pećine, Jedan genij, Vrhovna glava šumskih mužića te duhovi i vile zlata.

Bela pl. Adamovich Čepinski rođen je 1856. godine u Čepinu, a izdanak je poznate slavonske plemićke obitelji. Obitelj Adamovich u Slavoniju dolazi nakon sloma ustanka bugarskih katolika u Čiprovcu 1688. godine. Početkom 18. stoljeća obitelj živi u Pečuhu, a od sredine 18. stoljeća počinje veza obitelji Adamovich s Osijekom i Slavonijom, koja traje sve do 1945. godine.

Bela pl. Adamovich Čepinski nakon završetka gimnazije u Osijeku studira agronomiju u Beču. Glazbu je učio od djetinjstva, a potpuno joj se posvećuje na studiju glazbe u Beču, od 1890. do 1893. U Beču je Bela bio učitelj glazbe princu Jamiju Bourbonskom. Nakon povratka iz Beča postaje zastupnik u Saboru u Zagrebu i Budimpešti. Politika ga nikada nije pretjerano zanimala, njegov biograf navodi kako ga je “jedna Bachova fuga mogla više ugrijati, nego ciela igra parlamentarnih intriga i podvala”, ističe Pavić. Nakon prestanka saborskog mandata 1908. godine Bela postaje poštanski službenik u Đakovu, a poslije činovnik u osječkoj šećerani.

Opus od 50 djela
Belin glazbeni opus obuhvaća gotovo 50 djela, a najprepoznatljiviji je upravo kao skladatelj prvog hrvatskog baleta “Jela”. On je praizveden 15. siječnja 1898. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Instrumentaciju baleta pohvalili su Franjo Kuhač i Milutin Cihlar Nehajev, dok su mu neki zamjerili što nije pokušao stvoriti nacionalno obojenu glazbu.

Bez inovacija nema napretka, one su temelj za gospodarski rast i razvoj cijelog društva, istaknuo je župan Stjepan Kožić Stotinjak inovacija predstavljeno na 8. izložbi inovacija Pametna strunjača, pametna utičnica, model kanadera... MODERNO izletište i kupalište bit će zelena oaza mira, sporta i rekreacije Na 117.000 metara četvornih Bajer na Jugu 2 bit će moderno izletište i kupalište svih Osječana Takav ispraćaj iz srednje škole do sada je imalo više od 45.000 maturanata iz tridesetak srednjih škola Oproštaj od srednje škole Točno u podne Quadrillu otplesalo 350 đakovačkih maturanata iz tri srednje škole