Izbornik
Naslovnica Gradovi
Na 117.000 metara četvornih

Bajer na Jugu 2 bit će moderno izletište i kupalište svih Osječana

MODERNO izletište i kupalište bit će zelena oaza mira, sporta i rekreacije
1/3
Foto: Osijek
Bajeru na Jugu 2 prijetilo je isušivanje, uspjeli smo ga revitalizirati, a postat će zelena oaza mira, sporta i rekreacije, najavio je gradonačelnik Radić

– S ponosom možemo reći da smo Bajer, ponos Juga 2, spasili od izumiranja – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na obilježavanju Dana gradske četvrti Jug 2 proteklog tjedna.

Predstavljen je tom prilikom projekt Sportsko-rekreacijskog centra Bajer Jug 2.

Za cijeli grad
– Kao što znate, prije no što sam došao na mjesto gradonačelnika, Bajeru na Jugu 2 je prijetilo isušivanje. Uspjeli smo ga revitalizirati. Napunili smo Bajer vodom, a sada predstavljamo vizualizaciju, odnosno idejno rješenje Bajera na Jugu 2 koje će biti moderno izletište i kupalište ne samo za stanovnike ove četvrti, već i cijelog Osijeka. Bit će to zelena oaza mira, sporta i rekreacije – najavio je gradonačelnik.

Planirani zahvat obuhvaća površinu od približno 117.000 metara četvornih.

– Radi se o projektu u koji će biti uklopljene sve želje i potrebe stanovnika Juga 2. Od igrališta za djecu, igrališta za pse, nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta, sjenice s roštiljima, ribičkog doma, doma za izviđače i kampa za djecu s poteškoćama u razvoju – rekao je pak Igor Pandžić, predsjednik Vijeća ove gradske četvrti.

Prostor se planira urediti u dvije faze. U planu su, tako, izgradnja šetnice oko bajera sa zastorom šetnice od prirodnih ili sličnih materijala koji bi se uklapali u prirodni okoliš, zatim izgradnja dječjeg igrališta, ali i igrališta za pse, kao i okupljališta za roditelje s djecom, s roštiljem, stolovima, klupama, sjenicama. Postavit će se i sprave za fitnes na otvorenom, odbojkaško igralište, kao i nogometno/košarkaško igrališta na travi. Planirano je i uređenje ulaza na bajer, proširenje parkirališta, rasvjeta, uređenje dijela obale za kupanje... Drugom su fazom, pak, predviđeni izmještanje ribiča kod starog bajera (izgradnja objekta), kao i izgradnja objekta za izviđače, te izgradnja malog kamp centra za djecu s poteškoćama u razvoju.

Inače, Bajer na Jugu 2 sastoji se od velikog i malog jezera i zajedno čine cjelinu koja je svim stanovnicima Juga 2 omiljeno izletište i kupalište. Zbog vjerojatnog preusmjeravanja podzemnih voda došlo je do postupnog smanjivanja razine vode u Bajeru, što je izazvalo zabrinutost građana Juga 2 koji su prikupili više od 3000 potpisa podrške da se spasi Bajer. Peticija je dočekala novu upravu na čelu s gradonačelnikom Radićem koji je brzo dao nalog da se u spašavanje Bajera uključi gradska tvrtka Vodovod i da pokuša riješiti problem.

Ubrzo se krenulo s bušenjem istraživačko-eksploatacijskog bunara kako bismo otkrili na kojoj dubini postoji voda koju možemo usmjeriti prema Bajeru. Bunar je dubine 82 metra, a na dubinu od 20 metara od razine tla spuštena je pumpa te je 14. travnja 2022. počelo upumpavanje vode.

Rekordna ulaganja
U sklopu obilježavanja Dana gradske četvrti Jug 2 otvorena je novoobnovljena Bračka ulica. Naime, u rekonstrukciju kolnika u Bračkoj ulici ove je godine utrošeno oko 50 tisuća eura. Gradonačelnik Radić istaknuo je i rekordna ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području Juga 2.

– Riječ je o najvećim ulaganjima u povijesti Juga 2. U protekle dvije godine smo uložili više od 400.000 eura samo u obnovu ulica na Jugu 2. Upravo smo otvorili obnovljenu Bračku ulicu. Prošli tjedan otvorili smo pet ulica. Prošle godine smo otvorili i Murtersku i Kornatsku. U dvije godine rekonstruirano je 13 ulica – naveo je on.

Izaslanstva Grada Osijeka, gradske četvrti Jug 2, braniteljskih i stradalničkih udruga, kao i udruga civilnoga društva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika Herojsko srce branitelja Juga 2.

– Prošle godine smo skinuli čelične okove sa spomenika na Jugu 2 i vidimo da svijetli i podsjeća na obranu i zajedništvo branitelja kako Juga 2, tako i cijelog grada Osijeka. S pijetetom se danas prisjećamo njihove žrtve i hrabrosti u obrani Osijeka i Hrvatske – izjavio je Radić nakon polaganja vijenaca.

Veleučilište Vraća se izvanredni studij u Virovitici Autor je animator Stjepan Milas, koji je za svoj prethodni animirani film Safe Vacation, izrađen u jeku korone, nagrađen 2020. godine visokim priznanjem na Međunarodnom festivalu turističkog filma ART&TUR Kako se ponašati u Gradu pod zaštitom UNESCO-a Dubrovnik crtanim filmom “Respect the city” educira goste Gradsko vijeće Koprivnice u ponedjeljak donosi odluku o rebalansu ovogodišnjeg proračuna kojim će se planirani gradski prihodi i rashodi u 2023. povećati za čak 10 milijuna eura Najveći rebalans u povijesti grada Gradski proračun lani u plusu 807 tisuća eura, počinju megaprojekti