Izbornik
Naslovnica Gradovi
Najveći rebalans u povijesti grada

Gradski proračun lani u plusu 807 tisuća eura, počinju megaprojekti

Gradsko vijeće Koprivnice u ponedjeljak donosi odluku o rebalansu ovogodišnjeg proračuna kojim će se planirani gradski prihodi i rashodi u 2023. povećati za čak 10 milijuna eura
Foto: Grad Koprivnica
Prihodi od poreza na dohodak veći za 2 milijuna eura, a komunalni porezi donose 580.000 eura više od planiranog

Gradsko vijeće Koprivnice u ponedjeljak donosi odluku o rebalansu ovogodišnjeg proračuna kojim će se planirani gradski prihodi i rashodi u 2023. povećati za čak 10 milijuna eura.

Aktualni proračun iznosi 33,2 milijuna eura, pa će odluka Gradskog vijeća značiti da se povećava za čak 30 posto u odnosu na prvotno planirani i usvojeni potkraj prošle godine. Pritom bi porezni prihodi skočili za 2,3 milijuna te bi iznosili 15 milijuna eura, što je povećanje za 18 posto.

Konzervativni planovi
Na temelju ostvarenih prihoda za razdoblje siječanj – svibanj i procjene ostvarenja do kraja godine, planirani su konsolidirani prihodi i primici za ovu godinu u ukupnom iznosu od 42,5 milijuna eura, što s prenesenim viškom od 807.000 eura iznosi ukupno 43,3 milijuna era.

Kako tumače u gradskoj upravi, Koprivnica i 12 proračunskih korisnika u rebalans proračuna uključili su i preneseni rezultat poslovanja sukladno utvrđenim godišnjim financijskim izvještajima za prošlu godinu te odlukama o raspodjelama rezultata usvojenim na vijećima ili odborima gradskih ustanova.

Dakle, konsolidirani preneseni rezultat poslovanja, odnosno višak prihoda nad rashodima za Grad i sve ustanove za prošlu godinu “utvrđuje se u iznosu od 807.284 eura”, što je više od šest milijuna kuna. Porezni prihodi prvotno su bili konzervativno planirani temeljem očekivanih gospodarskih kretanja i najavljene porezne reforme na razini od 12,7 milijuna eura. Pozitivan trend naplate utjecao je na rast planskih vrijednosti za 18 posto, pa se prihodi od poreza planiraju na razini od 15 milijuna eura. Korekcija plana napravljena je na stavci prihoda od poreza na dohodak od nesamostalnog rada na iznos od 12 milijuna eura.
No, ne dižu se samo prihodi od poreza na dohodak ove godine. Izgleda da će i zarada od lokalnih poreza biti veća od planirane.

– Komunalni doprinos i komunalna naknada planiraju se za 580.000 eura više u odnosu na početni plan, a sve temeljem realizacije, kažu u gradskoj upravi. Komunalni gradski ‘porezi’, dakle, skočit će za oko 4,4 milijuna kuna.

– Pomoći temeljem prijenosa EU sredstava bilježe korekciju za 2,9 milijuna eura naviše te se planiraju u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna eura, ističu također u gradskoj upravi.

Kapitalni prihodi
Zapravo se proračun na rashodnoj strani u suštini značajno povećava zbog tri ključna projekta: novog dječjeg vrtića na Bajeru, potpune rekonstrukcije javne rasvjete u Koprivnici i gradnje kompleksa gradske tržnice s novom knjižnicom.

– Najznačajnije povećanje je utvrđeno na kapitalnim prihodima. Riječ je o rastu plana prihoda na ime projekta izgradnje dječjeg vrtića Bajer.

Za potrebe provođenja nabave, a prije donošenja odluke o odabiru potrebno je osigurati sredstava u proračunu u cijelosti, kažu u Gradu.

Zamijenit će se i dotrajala krovna limarija/ilustracija Gradska knjižnica S krova se uklanjaju salonitske ploče Obitelji se obvezuju da neće odjaviti prebivalište s područja Popovače pet godina od dana stjecanja poticaja Gotovo 4000 eura poticaja za 19 obitelji u Popovači radi osiguravanja “krova nad glavom” Sredstva za prvu nekretninu: Želimo da ovdje stvaraju obitelji U gradskoj upravi je na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića održan sastanak na kojem su uz gradske stručne službe sudjelovali i predsjednici vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok te predstavnici Hrvatskih voda Problem s poplavama Tražimo rješenja za problem odvodnje u našim naseljima