Izbornik
Naslovnica Gradovi
Problem s poplavama

Tražimo rješenja za problem odvodnje u našim naseljima

U gradskoj upravi je na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića održan sastanak na kojem su uz gradske stručne službe sudjelovali i predsjednici vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok te predstavnici Hrvatskih voda
1/2
Foto: Grad Popovača
S predstavnicima Hrvatskih voda razmatrana problematika učestalih plavljenja dijelova pojedinih naselja na području grada Popovače

S ciljem rješavanja problema oborinskih voda na području grada Popovače, u gradskoj upravi je protekli tjedan na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića održan sastanak na kojem su uz gradske stručne službe sudjelovali i predsjednici vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok te predstavnici Hrvatskih voda.

Plan za projektiranje
Gradonačelnik Josip Mišković tom je prilikom istaknuo da je u proteklim danima zajedno sa službenicima zaduženima za komunalnu djelatnost te u prisutnosti predsjednika vijeća mjesnih odbora obišao lokacije u naseljima Gornja Gračenica, Voloder i Potok koje su zbog nedavne velike količine oborina bile poplavljene. Tako ni ovo područje nije bilo pošteđeno poplava s kojima se borio velik dio Hrvatske.

- Budući da se većina tih lokalnih problema odnosi na građevine kojima upravljaju Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije, rješenje tih problema nije ni moguće pronaći bez suradnje s tim institucijama - zaključeno je na sastanku.

Predsjednici vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok, Josip Vlašić i Renato Roc, pobliže su pojasnili problematiku koja se već godinama ponavlja u njihovim mjestima, dok je zahtjeve Vijeća mjesnog odbora Voloder predstavio gradonačelnik. U nastavku, Miroslav Petravić, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Lonja - Trebež upoznao je okupljene s aktivnostima koje provode Hrvatske vode.

- Postojeću odvodnju smo rekonstruirali i obnovili, a ovi su problemi konkretno vezani uz ŽUC čija odvodnja nije ni dimenzionirana za takve slučajeve. Sada moramo započeti novu odvodnju koja će omogućiti da se okomito presječe slijev, no to se mora projektirati te je potrebno riješiti i imovinskopravne odnose, što će potrajati. Ove godine u planu imamo započeti projektiranje brdske odvodnje uz županijsku cestu od Banove Jaruge do Velike Ludine, koja će pripomoći rješavanju tog problema. Trenutačno, najbrže što možemo je povećati kapacitet odvodnje uz županijske ceste – pojasnio je Petravić.

Iskop kanala iza kuća
Hrvatske vode će, dakle, kako je dogovoreno, pokrenuti postupak iskopa kanala u Gornjoj Gračenici, Osekovu i Popovači iza obiteljskih kuća paralelno s cestom kako bi se spriječio dolazak vode do cestovnih jaraka. Gradonačelnik je na sastanku izvijestio da su u razgovoru s predstavnicima Županijske uprave za ceste dogovoreni hitni zahvati na produbljenju cestovnih kanala u spomenutim naseljima te izrada nekoliko cestovnih propusta na županijskoj cesti kojima bi se omogućila odvodnja veće količine vode tijekom ekstremnih padalina.

MINISTRICA Vučković najavila je i osnivanje Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu Nastradali nasadi Prirodna nepogoda proglašena za 11 općina i dva grada Za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije te uređenje sanitarnog prostora u podrumu zgrade te škole predviđa se iznos od 60.000 eura Izmjene plana nabave Još jedna škola ide u jednosmjensku nastavu, a planira se i veliki rotor TRADICIJA bibliobusa u gradu Bjelovara, ali i na području velikog dijela Bjelovarsko-bilogorske županije, duga je 51 godinu, a bjelovarska knjižnica nastavit će je i s novim vozilom Novo vozilo bjelovarske knjižnice Dvije tisuće knjiga za bibliobus koji će pokrivati većinu županije