Izbornik
Naslovnica Gradovi
Novo vozilo bjelovarske knjižnice

Dvije tisuće knjiga za bibliobus koji će pokrivati većinu županije

TRADICIJA bibliobusa u gradu Bjelovara, ali i na području velikog dijela Bjelovarsko-bilogorske županije, duga je 51 godinu, a bjelovarska knjižnica nastavit će je i s novim vozilom
1/2
Foto: Bjelovar
Narodna knjižnica Petra Preradovića u sklopu projekta Moja putujuća knjižnica nabavila je vozilo bibliobusne službe vrijedno 137.434,46 eura

Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar u sklopu projekta "Moja putujuća knjižnica" nabavila je novo vozilo bibliobusne službe vrijedno 137.434,46 eura. Bibliobus ima nosivost za dvije tisuće svezaka knjiga, a omogućit će veći broj dana provedenih na terenu te odlazak u nova mjesta za što dosad nije bilo uvjeta.

Inače, Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar nositelj je projekta "Moja putujuća knjižnica", a partner je Grad Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta, unutar kojega će se u Bibliobusu provoditi tri aktivnosti za različite vrste korisnika u ruralnim područjima, je 248.183,69 eura. Europska unija osigurala je 210.956,14 €, dok je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 37.227,55 eura.

Vrijedan projekt
– Moram pohvaliti našu knjižnicu za projekt "Moja putujuća knjižnica" u sklopu kojeg je nabavljeno i novo vozilo. Najveći dio novca dolazi iz europskih fondova, a ostalo je novac Ministarstva kulture i Grada Bjelovara. Ovo je hvalevrijedan projekt kojim mi dobivamo novo vozilo, ali i dodatnu opremu za opremanje knjižnice koja će pomoći u daljnjem radu. Staro vozilo koristi se nekoliko desetaka godina i moglo bi praktički odmah ići u staro željezo, međutim dobivamo jako puno ponuda za to vozilo i što se tiče nekih drugih namjena i što se tiče nekih jako lijepih, dobrih i toplih priča – zadovoljan je gradonačelnik Hrebak.

Novo vozilo putovat će područjem grada Bjelovara, ali i šire, velikim dijelom Bjelovarsko-bilogorske županije. Ravnateljica bjelovarske knjižnice Vjeruška Štivić objasnila je koliko je bibliobusna služba važna te da je bjelovarska knjižnica kontinuirano ima 51 godinu dodavši da su nabavili novo vozilo jer je staro bilo u upotrebi čak 20 godina.

Puno aktivnosti
– Zaista je već došla u pitanje održivost bibliobusne službe jer ona ima smisla samo ako ima odgovarajuće i funkcionalno vozilo. Hvala Bogu na projektu "Čitanjem do uključivog društva", da smo se mi prijavili uz podršku Grada Bjelovara i da smo prošli na tom projektu jer naš cilj je ostvaren, vozilo je stiglo. No ovaj projekt nije uključivao samo nabavu, tu su i projektne aktivnosti koje provodimo za osobe koje su marginalizirane u našem društvu. To su prije svega osobe koje ne žive u središtu Bjelovara ili u Bjelovaru pa im je knjižnica dostupna, nego su raseljeni u ruralnim dijelovima okolice Bjelovara i naše županije. Njima će svakako ovo vozilo biti od koristi kao i cijela usluga i programi bibliobusne službe. Bila su uključena i djeca predškolske i osnovnoškolske dobi u naše aktivnosti kao i žene starije od 54 godine u radionice informatičke pismenosti. Sve su to aktivnosti koje smo provodili u sklopu projekta "Moja putujuća knjižnica" – otkrila je ravnateljica.

Prema gradskim vijećnicima idemo s prijedlogom dokapitalizacije Cibalije s ciljem da klub bude na nuli i da ubuduće stabilno funkcionira s onim sredstvima koja dobije od Grada, uz ona koja sam uprihodi, rekao je Bosančić Simbol Vinkovaca Preporod Cibalije: Ljubavi treba biti, ali ona košta. Idemo u obnovu kluba Obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, zgradu suda i četiri stambene zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića. Župan Kožić zahvalio je Vladi na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene Sanacija zgrada, prometnica i infrastrukture Obnova nakon potresa odvija se prema zacrtanom planu Napravljena je i nova zgrada u kojoj je sanitarni čvor s blagovaonicom, suvenirnica, uređen je poluotvoreni liturgijski prostor u etno stilu, napravljen je i novi križni put, dok je u sredini veliki brončani kip Gospe Marijansko svetište na Šumanovcima kod Gunje Monografija, pjesme, glazba i cijeli program za 650 godina svetišta