Izbornik
Naslovnica Županije
Nastradali nasadi

Prirodna nepogoda proglašena za 11 općina i dva grada

MINISTRICA Vučković najavila je i osnivanje Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Nakon nevremena koje je izazvalo veliku štetu, ministrica Vučković posjetila je Virovitičko-podravsku županiju

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Čačincima je održala radni sastanak sa županom Igorom Androvićem te načelnicima općina i predstavnicima gradova s područja Virovitičko-podravske županije u kojima je proglašena prirodna nepogoda zbog poplava i tuče. Uz župana, domaćin sastanka bio je načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac. Ministrica je potom obišla OPG Jurlina i OPG Kolačko kod Bukvika, na čijim je nasadima i usjevima zabilježena velika šteta.

Poplava i tuča
– Kao i svaki put do sada, Vlada Republike Hrvatske pomoći će svim građanima pogođenima prirodnim nepogodama, a Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve da se nastavi poljoprivredna djelatnost na pogođenom području. Oni koji imaju štete na višegodišnjem potencijalu mogu se prijaviti na mjeru obnove poljoprivrednog potencijala, a sufinanciramo i mjeru osiguranja. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji sa svim dionicima u sustavu, a zbog ovakvih stvari, pristupiti prijedlogu izrade Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu – kazala je ministrica Vučković.

Župan Igor Andrović naveo je kako je, na prijedlog jedinica lokalne samouprave, proglašena prirodna nepogoda za područja 11 općina i dva grada s područja Virovitičko-podravske županije.

– Prirodna nepogoda najvećim je dijelom proglašena zbog poplava, a dvije su zbog tuče. Nažalost, zbog velikog nevremena i poplava tijekom svibnja, od zapada do istoka županije, od Pitomače do Čačinaca i Zdenaca, stradali su trajni nasadi, lijeske, plastenici, jagode, a velike su štete zabilježene i na ratarskim kulturama – rekao je Andrović. Podsjetimo, 12. svibnja nezapamćeno olujno nevrijeme i tuča zahvatili su područje Čačinaca, koje je najteže stradalo, posebice dječji vrtić.

– U kratkom intervalu palo je 77 litara po četvornom metru, a usporedbe radi, višegodišnji prosjek za cijeli svibanj iznosi 54 litre po četvornom metru. I ti podaci govore o razmjerima nevremena koje je u kratkom vremenu pogodilo naše područje – kazao je načelnik Alen Jurenac.

Šteta na vrtiću
– Velike su nam štete na trajnim nasadima, najviše na lijeski, ali i ratarskim kulturama, posebno oko Bukvika, na soji, kukuruzu, pšenici... Neke površine poljoprivrednici će morati ponovno zasijati. Za dječji vrtić zaprimili smo procjene sudskih vještaka. Očekujemo sastanak s osiguravateljskom kućom pa ćemo uskoro znati koja je stvarna šteta na Dječjem vrtiću Lipa u Čačincima – zaključio je načelnik.

Grad Slatina već niz godina provodi više mjera pomoći kojima se pridonosi zadovoljavanju socijalno-životnih potreba građana Projektna prijava vrijedna 17.280 eura Zadržati mlade obitelji sufinanciranjem stanovanja PROJEKTOM je riješen smještaj za žrtve nasilja i za dvije osobe s invaliditetom Okončan projekt “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” U “sigurnoj kući” podrška za jedanaest žrtava nasilja Prema gradskim vijećnicima idemo s prijedlogom dokapitalizacije Cibalije s ciljem da klub bude na nuli i da ubuduće stabilno funkcionira s onim sredstvima koja dobije od Grada, uz ona koja sam uprihodi, rekao je Bosančić Simbol Vinkovaca Preporod Cibalije: Ljubavi treba biti, ali ona košta. Idemo u obnovu kluba