Izbornik
Naslovnica Županije
Brojni projekti realizirani uz europska i nacionalna sredstva

Plenković: Stekli su se preduvjeti za razvoj županije i cijele Slavonije

SVEČANOJ SJEDNICI Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj u Gospodarskom centru OBŽ-a, prije dva mjeseca završenoj i jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, nazočio je i državni vrh
1/4
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječko-baranjska županija najagilnija je i najučinkovitija u privlačenju i korištenju europskih fondova, istaknuo je premijer Plenković na Danu OBŽ-a

U povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, kao i 30. obljetnice njezina osnivanja, u Osijeku je u petak održana svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednica je održana u Gospodarskom centru OBŽ-a, prije dva mjeseca završenoj i jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, na čijem je području uz sufinanciranje Europske unije od 2017. do sada investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata.

Pozitivni rezultati
Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sjednici su nazočili saborska zastupnica Nataša Tramišak, ministri Tomo Medved i Davor Filipović, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i mnogi drugi uzvanici.

Župan Ivan Anušić uvodno je rekao da je Osječko-baranjska županija od osnivanja i unatoč turbulentnim vremenima, posebno tijekom Domovinskog rata, obnove i mirne reintegracije, uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet.

– Pozitivni i konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar naše županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su znatna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva – rekao je župan Anušić.

Naglasio je završene strateške projekte velike vrijednosti kao što su Regionalni distribucijski centar OBŽ-a za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ-a, Regionalni centri kompetentnosti, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana...

Od projekata u tijeku i predstojećih izdvojio je izgradnju novog KBC-a u Osijeku, stavljanje u funkciju vojarne u Belom Manastiru, izgradnju I. gimnazije u Osijeku, ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, ali i važnost sustavne suradnje s Hrvatima u susjednim državama.

Sjajni iskoraci
Premijer Andrej Plenković pohvalio je kontinuiranu suradnju Osječko-baranjske županije s Vladom RH.

– Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor Vc, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ-a za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ-a, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša te zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija najagilnija i najučinkovitija te zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije nego i cijele Slavonije – rekao je premijer Plenković.

Zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova

– Prateći nacionalnu razinu i prilike koje omogućava Vlada RH u svim sektorima društva, Osječko-baranjska županija realizirala je niz projekata kojima se svi ponosimo. Osim velikih nacionalnih projekata, iznimno su važni i kapitalni projekti lokalne i regionalne razine kojima se ostvaruju potrebe građana i znatno utječe na razvoj pojedine sredine. U OBŽ-u posljednjih godina zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova, zbog čega možemo zaključiti da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju jasan i pozitivan smjer razvoja – kazala je saborska zastupnica Nataša Tramišak.

U SVOM IZVJEŠĆU gradonačelnik je istaknuo je da je Grad Čazma iz fondova uspješno realizirao asfaltiranje raskrižja u Gornjem Draganu i dijelu prometnice u Sišćanima Financiranje projekata Na Gradskom vijeću o obnovi prometnica i pješačkim stazama MODERNO izletište i kupalište bit će zelena oaza mira, sporta i rekreacije Na 117.000 metara četvornih Bajer na Jugu 2 bit će moderno izletište i kupalište svih Osječana OTOČIĆ MRDUJA vječni je razlog prepirki žitelja Brača i Šolte, koji se svađaju čiji je. Potezanje Mrduje profiliralo se u centralno događanje ovog kraja pa privlači pozornost kao originalna manifestacija Promocija autohtonih manifestacija Dalmatinska marenda novi je certificirani turistički brend