Izbornik
Naslovnica Gradovi
Financiranje projekata

Na Gradskom vijeću o obnovi prometnica i pješačkim stazama

U SVOM IZVJEŠĆU gradonačelnik je istaknuo je da je Grad Čazma iz fondova uspješno realizirao asfaltiranje raskrižja u Gornjem Draganu i dijelu prometnice u Sišćanima
Foto: Čazma
Trenutačno je u tijeku asfaltiranje 3,5 kilometra Moslavačke ulice u Čazmi i dijela Dabaca, čija je ukupna vrijednost radova 700.000 eura

Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme najbitnija tema bila je obnova prometnica na području grada i izgradnja pješačkih staza. Gradonačelnik Dinko Pirak izvijestio je vijećnike o napretku i financiranju tih projekata. U svom izvješću gradonačelnik Pirak istaknuo je da je Grad Čazma iz fondova uspješno realizirao asfaltiranje prometnica na području grada. Radi se o raskrižju u Gornjem Draganu i dijelu prometnice u Sišćanima, za što je odobreno ukupno 450 tisuća eura.

Mogućnosti sufinanciranja
– Trenutačno je u tijeku asfaltiranje 3,5 kilometra Moslavačke ulice u Čazmi i dijela Dabaca, čija je ukupna vrijednost radova 700 tisuća eura. Također, grad je dobio povrat uloženih sredstava za asfaltiranje prometnica u Novom Selu, Bojani i Bosiljevu, u iznosu od 140 tisuća eura – rekao je Pirak i najavio da će ove godine asfalt konačno dobiti i prometnica u Prokljuvanima. Vijećnike je zanimalo kada će se nastaviti izgradnja pješačke staze u Bosiljevu i kada će prigradska naselja Dapci, Općevac i Palančani dobiti pješačku stazu. Gradonačelnik je naglasio da je izgradnja pješačkih staza vrlo skupa investicija te da se traži način za sufinanciranje ili potpuno financiranje projekta putem državnog proračuna.

– Tražili smo način da dobijemo sufinanciranje ili financiranje u cijelosti, što bismo u biti i trebali, odnosno da taj projekt prebacimo na državni proračun. Jer ako idemo samofinancirati izgradnju nogostupa, ne možemo ništa drugo raditi, zarobit ćemo proračun. Trasa nogostupa do Dabaca izuzetno je zahtjevna i izuzetno skupa, i to je infrastruktura koja bi naš proračun jako opteretila – rekao je Pirak i dodao kako se napokon dogodio pomak po tom pitanju.

Završna faza
Hrvatske ceste uvrstile su obnovu te prometnice u svoj proračun pa se očekuje da radovi u Bosiljevu počnu ove godine. Planirana je obnova dijela prometnice do prijevoja u Bosiljevu. Nogostup do Dabaca bit će uvršten u proračun sljedeće godine.

Gradonačelnik Pirak kazao je i kako ima najave da konačno ide u rekonstrukciju i Ulica svetog Andrije.

– Prema najavama koje imam, konačno će se pristupiti rekonstrukciji Svetog Andrije. Nakon poteškoća oko projektne dokumentacije i promjene sudionika u projektu, građevinska dozvola je u završnoj fazi. Planirana je izgradnja kružnog toka, parkirališta i asfaltiranje Ulice svetog Andrije sve do Ulice Matije Gupca. To će biti cjelovita rekonstrukcija koja će se provesti iduće godine – najavio je Pirak.

MODERNO izletište i kupalište bit će zelena oaza mira, sporta i rekreacije Na 117.000 metara četvornih Bajer na Jugu 2 bit će moderno izletište i kupalište svih Osječana OTOČIĆ MRDUJA vječni je razlog prepirki žitelja Brača i Šolte, koji se svađaju čiji je. Potezanje Mrduje profiliralo se u centralno događanje ovog kraja pa privlači pozornost kao originalna manifestacija Promocija autohtonih manifestacija Dalmatinska marenda novi je certificirani turistički brend Autor je animator Stjepan Milas, koji je za svoj prethodni animirani film Safe Vacation, izrađen u jeku korone, nagrađen 2020. godine visokim priznanjem na Međunarodnom festivalu turističkog filma ART&TUR Kako se ponašati u Gradu pod zaštitom UNESCO-a Dubrovnik crtanim filmom “Respect the city” educira goste