Izbornik
Naslovnica Županije
Radni sastanak

Ministar Bačić: Zadovoljan sam obnovom u Zaprešiću

NAKON radnog sastanka ministri Branko Bačić i Davor Božinović te župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Željko Turk obišli su objekte oštećene u potresu na kojima se provodi rekonstrukcija
1/4
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Za obnovu objekata na području Zaprešića ugovoreno je 7,7 milijuna eura, s obzirom na to da je taj grad pretrpio najveće štete od potresa

Ovih dan u Zagrebačkoj županiji održao se radni sastanak na kojem su uz ministra Bačića bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Poslije su zajednički su obišli zgradu Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, zatim zgradu suda, četiri stambene zgrade te Ulicu bana Josipa Jelačića koja je u rekonstrukciji.

Potpisano 76 ugovora
– U Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti EU financira se 148 projekata ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta. Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku i županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće – rekao je Bačić, naglasivši da će se obnova višestambenih zgrada, osim iz Fonda solidarnosti, financirati projektima energetske učinkovitosti pa će moći obnoviti sve zgrade. Zahvalivši Vladi RH na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene, župan Kožić rekao je da je do sada potpisano 76 ugovora u vrijednosti 17,5 milijuna eura.

– Najveći dio tih sredstava, točnije 7,7 milijuna eura, ugovoren je za obnovu objekata na području Zaprešića s obzirom na to da je upravo taj grad pretrpio najveće štete od potresa – rekao je Kožić istaknuvši kako se na ovakvim primjerima pokazuje suradnja nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti, a sve s ciljem da se objekti što prije dovedu u prvobitnu namjenu.

Premještanje postaje
Govoreći detaljnije o obnovama u Zaprešiću, gradonačelnik Turk rekao je kako se zgrada Pučkog otvorenog učilišta intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade suda. Ministar Božinović rekao je da više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu cjelinu te naglasio da se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad. Najavio je i premještanje policijske postaje, ali je rekao da u obzir dolazi sjeverni dio grada (Zelengaj) kamo bi trebale biti smještene žurne službe. Vezano za to, razmišlja se i o gradnji centra civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali imao bi funkciju i na nacionalnoj razini.

Županijska uprava za ceste osigurala 76 milijuna eura

Župan Stjepan Kožić podsjetio je na povijesno veliki iznos koji je iz Fonda solidarnosti EU osigurala Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije.

Riječ je o vrtoglavih 76 milijuna eura kojima se obnavlja 70 mostova i propusta, 82 klizišta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara.

SOLISTI I BALETNI ANSAMBL HNK u Osijeku obilježili su obljetnicu praizvedbe prvog hrvatskog baleta “Jela”. Oživljeno je tom prilikom najvažnije djelo čepinskog skladatelja, a gost je na baletnoj izvedbi bio i Nikola pl. Adamovich, rođak Bele Adamovića Rođendan Čepina i 125 godina prvog hrvatskog baleta “Jela” RADOVI U RADIONICI bjelovarske tvrtke su pri kraju, uskoro počinje montaža na korzu. Cijeli projekt bio je izazovan jer su trebali osmisliti probne modele, no zadovoljni su kako sve izgleda, kažu u obiteljskoj bjelovarskoj tvrtki Metalac oprema korzo klupama i koševima za otpad Obnova korza mijenja vizuru grada: Drago mi je da je ovaj posao dobila domaća tvrtka BOGATSTVO kulturno-povijesne baštine potrebno je njegovati i prenositi novim naraštajima jer njezina vrijednosti je neprocjenjiva, poručuju iz Općine Bilje Više od 10 folklornih ansambala i KUD-ova 17. i 18. lipnja Međunarodni etno susreti u Bilju - narodna glazbala, nošnje, pjesme i ples