Izbornik
Naslovnica Gradovi
Obljetnica s novim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem

“Broj učenika u našoj školi porastao je za sto u deset godina”

NOVO RUHO Slavljenička škola osvježena je novim limenim krovom i uređenim okolišem, a u planu su i novi radovi
1/4
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem proslavlja 150. obljetnicu. Broj učenika nezaustavljivo raste i u tri područne škole pa su im potrebni dodatni prostori za učionice

Sve je spremno za današnju veliku proslavu 150. rođendana Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, koja će uz bogat program trajati tri dana. Svečanu obljetnicu škola dočekuje s novim, modernim limenim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem. A posebno je zadovoljstvo, govori nam dugogodišnji ravnatelj Goran Lesjak, to što broj učenika neprestano raste.

Hit među mladim obiteljima
– U posljednjih 10 godina porasli smo za 100 učenika pa sada našu školu i tri područne pohađa 330 đaka – ponosno će Lesjak, koji dodaje kako je prije dvije godine na zemljištu škole u njenoj blizini izgrađen i vrtić. U posljednjih desetak godina mlade obitelji ubrzano se doseljavaju u okićki kraj, ističe.

– Blizu smo Samobora, Jastrebarskog i Zagreba, priroda je netaknuta i prekrasna pa dolaze. Većina mladih obitelji u ovom kraju ima troje ili više djece, mahom se radi o obrazovanim ljudima i mladim obrtnicima. Po tome smo izuzetak u odnosu na ostatak zemlje. Kod nas je natalitet u stalnom porastu, no za takvo što potrebno je stvoriti preduvjete, poput vrtića i škola, u što jako puno ulažemo – govori ravnatelj.

OŠ Mihaela Šiloboda s radom je počela 1873., a sadašnja zgrada izgrađena je 1975. Iako u njezinu sklopu djeluju još tri područne škole, Klake, Paučnjak i Rakov Potok, u svima nedostaje prostora. Goran Lesjak ravnatelj je škole već devet godina, no i sam ju je završio prije četrdesetak godina pa je za nju, kako kaže, posebno vezan i motiviran da učini što više za dobrobit učenika i nastavnika. Hvali i izvrsnu suradnju s Gradom Samoborom i gradonačelnicom.

– Poklon od grada za 150. obljetnicu jako nas je razveselio. Nova antistresna podloga na igralištu i novi limeni krov na dvorani želimo već dugo. Napravit ćemo i nadstrešnicu za potrebe učionice na otvorenom, a u planu je još puno drugih stvari – najavljuje ravnatelj.

Velika ulaganja u škole
Proslava dana škole počinje danas u 17 sati svečanom akademijom na koju su pozvani učenici i roditelji. U planu je i izložba o povijesti škole, dolaze brojni uzvanici, ali i gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić. U slučaju lošeg vremena program će se održati u sportskoj dvorani. U utorak su na programu radionice posvećene kulturnoj baštini okićkog kraja, a u srijedu je finale učeničkog nogometnog turnira na kojem sudjeluju i druge škole te roštilj i koncert grupe Panorama.

– Svi koji dođu na proslavu 150. rođendana primijetit će da dvorana škole ima novi limeni krov te da je uređeno igralište i okoliš škole. Prošle smo godine znatna sredstva uložili u uređenje područnih škola. Podsjetit ću kako je nakon dugog niza godina škola u Rakovu Potoku konačno pripala Samoboru i postala Područna škola OŠ Mihaela Šiloboda, gdje smo napravili novo rukometno igralište, postavili novu ogradu i rolete na prozore škole. Od većih ulaganja izdvajamo i uređenje područnih škola u Klakama i Pavučnjaku. U PŠ Pavučnjak uređena je prostorija za produženi boravak, kao i prostorija gdje se priprema hrana te sanitarni čvorovi. Tijekom uređenja postavljeni su novi podovi, nova rasvjeta, zamijenjena je stolarija te sanitarije. Uređen je i prilazni put školi, postavljena nova ograda i asfaltirano školsko igralište. U PŠ Klake uređen je prostor za razredno odjeljenje u kojem su postavljeni novi podovi, rasvjeta i stolarija, postavljeno je centralno grijanje te su kompletno obnovljeni sanitarni čvorovi. Saniran je neadekvatan prilaz školi te je asfaltirana površina oko nje. Ukupna vrijednost ulaganja je oko 380.000 eura – ističe gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Festival je zamišljen kao platforma koja će omogućiti susret znanja, ideja i kreativnosti. Ovogodišnji program donosi i nekoliko različitih tribina Susret znanja, ideja i kreativnosti Na jednome mjestu stručnjaci iz kulture i komunikacija Organizatori NOVsky Art & Science festivala i dalje intenzivno pripremaju događaj koji je prošle godine okupio oko 3000 sudionika i posjetitelja Ready-STEM-Grow Pet učionica sa senzorima postaje STEM laboratorij u Novskoj Igralište je već dobilo nova ulazna vrata, a postavit će se novi elementi rasvjete i videonadzor Nakon obnova zgrada uređuju se i vanji tereni Sportski kompleks Miminac uskoro u novom ruhu