Izbornik
Naslovnica Općine
Manifestacija za sve gurmane, vinoljupce i lokalpatriote

“Vinatlon 2023” za sve gurmane, vinoljupce i zaljubljenike u Baranju

NA VINSKOJ CESTI u Zmajevcu posjetitelje će dočekati otvoreni podrumi, degustacije i gastrosadržaji te večernji program
1/3
Foto: Kneževi Vinogradi
Popularna eno i gastromanifestacija održat će se od 22. do 24. lipnja na području općine Kneževi Vinogradi

Turistička manifestacija “Vinatlon 2023” održat će se od 22. do 24. lipnja na području općine Kneževi Vinogradi.

– Pred nama je vrhunska eno i gastromanifestacija kojom se općina Kneževi Vinogradi nastoji pozicionirati i učvrstiti na turističkoj karti ne samo Baranje, Osječko-baranjske županije, nego i istoka Hrvatske kao svojevrsna top destinacija kontinentalnog turizma. Manifestacija je to za sve gurmane, vinoljupce, lokalpatriote i ostale zaljubljenike u Baranju, a organizira se treći put zaredom. Želja je stvoriti vrhunsku vinsku manifestaciju kakva ne postoji u ovom dijelu Hrvatske, a na kojoj ćemo predstaviti najbolje od Baranje i općine Kneževi Vinogradi – kaže Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Glavni organizator manifestacije je Udruga Vinogradara Baranje Zmajevac.

“Vinatlon 2023” sastoji se od nekoliko zasebnih događanja organiziranih u nekoliko vremenskih termina. Tako je već 5. lipnja u planu ocjenjivanje vina “Šampion Dunava”, gdje će se vina ocjenjivati prema službenoj OIV metodi na sto bodova. Komisija za ocjenjivanje bit će međunarodnog karaktera, a sudjelovat će isključivo licencirani degustatori s višegodišnjim stažem u tom poslu. Očekivani broj uzoraka kreće se između 100 i 150.

Potpisivanje povelje
Nadalje, 23. lipnja, u starom i novom beljskom podrumu u Kneževim Vinogradima bit će potpisana povelja o suradnji vinskih destinacija u Republici Hrvatskoj i susjednim državama, u planu je Kongres ruralnog turizma, zatim svečana dodjela diploma nagrađenim vinarima i degustacija s najduljeg vinskog stola, kao i Cooking show by Virtuos.

Sljedeći dan, 24. lipnja, rezerviran je za Vinske ceste u Zmajevcu, gdje će posjetitelje dočekati otvoreni podrumi – gatori, degustacije i gastrosadržaji te večernji program uz glazbeni koncert Gorana Karana. Očekuje se oko 3000 posjetitelja.

– Cilj Vinatlona je promocija gospodarske, turističke i kulturne ponude općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije, s naglaskom na najjačem brendu – vinu, odnosno rural/gastroponude cijele županije. Na ovogodišnjem izdanju Vinatlona očekujmo stručne suradnike i uvažene goste – vinare iz cijele regije, konkretno iz Crne Gore, BiH, Makedonije, Srbije, Slovenije, Mađarske te vinare iz cijele Republike Hrvatske, od Konavala, Motovuna do Iloka – dodaje načelnik Kramarić.

Trud volontera
Posebno naglašava da se manifestacija organizira isključivo s ciljem promidžbe ovog područja, bez stjecanja dobiti te uz golem trud volontera.

Ozbiljnost i važnost manifestacije prepoznale su brojne institucije i trgovačka društva, kao što su Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Baranje, Osječko-baranjska županija, Općina Kneževi Vinogradi, Belje plus d. o. o., Hrvatska udruga za ruralni turizam i razvoj “Klub članova selo” te mnogobrojna ministarstva u funkciji pokrovitelja.

Otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu Višestoljetna tradicija koraljarstva Centar koralja na Zlarinu zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku Festival je zamišljen kao platforma koja će omogućiti susret znanja, ideja i kreativnosti. Ovogodišnji program donosi i nekoliko različitih tribina Susret znanja, ideja i kreativnosti Na jednome mjestu stručnjaci iz kulture i komunikacija Igre je u Parku dr. Franje Tuđmana, pred više od 2500 mladih sportaša otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, a okupljena je sreću u igrama poželio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar Najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi Otvorene Sportske igre mladih: Natječite se, igrajte se i budite fer u igri