Izbornik
Naslovnica Županije
1235 mladih poljoprivrednika

Od revitalizacije do napretka: za poljoprivredu 2,2 mil. eura

U CIJELOSTI je sagrađen i u funkciji jedan od najvećih projekata, 4,7 milijuna eura vrijedan sustav javnog navodnjavanja Orubica na 326 ha poljoprivrednih površina. U tijeku su javni pozivi za nove potpore poljoprivrednicima
1/4
Foto: bpz.hr
Poticajima i stvaranjem infrastrukturnih preduvjeta Brodsko-posavska županija ulaže velike napore u razvoj poljoprivrednog sektora

Brodsko-posavska županija u okviru svojih razvojnih aktivnosti, koje su sadržane i u Strategiji razvoja, veliku pozornost poklanja revitalizaciji i daljnjem razvoju poduzetništva, gospodarstava i obrtništva. No da bi gospodarstvo počelo bilježiti pozitivne pomake, bila je nužna sanacija negativnih faktora i posljedica te ulaganje velikih napora u postizanje konkurentnosti na tržištu. Županija, stoga, pozitivne promjene, posebice u području malog i srednjeg poduzetništva, koje u ovom trenutku ima najrealniji razvojni potencijal, nastoji poticati raznim aktivnostima.

Važan gospodarski segment
Uvažavajući njen geostrateški položaj i potencijal koji pruža, nedjeljiv dio opće gospodarske slike Brodsko-posavske županije je i poljoprivreda. Stoga se, kroz razne aktivnosti, poticaje i stvaranje infrastrukturnih preduvjeta, veliki napori ulažu i u razvoj ovog sektora.

Županijska je skupština u ožujku 2021. godine donijela Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje 2021. – 2027. godine s planiranim ukupnim iznosom od 2,183.290 eura. Za bespovratne potpore poljoprivrednicima za provedena ulaganja na račune 756 OPG-a iz županijskog je proračuna od 2020. do 2022. godine ukupno isplaćeno 708.788 eura. Ukupna sredstva uključuju potpore male vrijednosti iz Programa potpore za unaprjeđenje govedarstva – krava prvotelki svih pasmina.

U Brodsko-posavskoj županiji djeluje 1235 mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, od kojih je njih 357 tijekom protekle tri godine ostvarilo potpore male vrijednosti u iznosu od 357.105 eura ili 50,38% ukupno isplaćenih potpora. Svi programi potpora nastavljeni su i u 2023. godini te su u tijeku javni pozivi za nove prijave poljoprivrednika.

Gradnja infrastrukture ocijenjena je jednom od temeljnih zadaća daljnjeg razvoja poljoprivrede. Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, 4,7 milijuna eura vrijedan sustav javnog navodnjavanja Orubica na 326 hektara poljoprivrednih površina, u cijelosti je sagrađen i stavljen u funkciju.

Temelj daljnjeg razvoja
Sredstva za financiranje sustava osigurana su u 75-postotnom iznosu iz EU fondova, 19% iz državnog proračuna te preostalih 6% iz županijskog. Prema dinamici priključenja krajnjih korisnika, u pet godina planira se ostvariti struktura poljoprivredne proizvodnje s većim udjelom visokodohodovnih kultura, uz nabavu opreme za navodnjavanje na parcelama.

Isto tako, za budući sustav navodnjavanja Biđ površine 1050 hektara za potrebe poljoprivrednika s područja općina Vrpolje, Velika Kopanica i Donji Andrijevci zainteresirana su 32 OPG-a. Ukupni investicijski troškovi ovog sustava iznose okvirno 9,8 milijuna eura, pri čemu se računa na povlačenje 85 posto sredstava iz EU fondova, a preostalih 15 posto iz državnih sredstava.

KRIŽNICA je nedavno otvorila vrata posjetiteljima, a sve više turista želi vidjeti i ljepote prirode Turistički bum Centra Križnica i Dravske priče Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu vidikovca Pojedinom korisniku može se u jednoj proračunskoj godini dodijeliti potpora iz ovog javnog poziva u iznosu do 6636 eura, a jedna mjera ne isključuje drugu Program sadrži četiri mjere Potpore do 1991 euro za nove nasade, ulaganje u objekte... U novim zgradama i s novom opremom medicinsko će osoblje, koje je dobilo priznanje Medicina od Medicinskog fakulteta, što znači da je najbolje u Hrvatskoj, moći pružati još kvalitetnije zdravstvene usluge Najmodernija oprema za zdravstvene ustanove "Ovoliku količinu opreme nisam nikad vidjela iako jako dugo radim u zdravstvu"