Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje

Geotermalna energana donijet će 400 do 500 radnih mjesta

Darko Horvat
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Geotermalna voda izvlačit će se s dubine od oko 1800 do 2600 metara, s otopljenim plinovima, a ugljikov dioksid se neće ispuštati u atmosferu, već će se nakon obrade utiskivati natrag u bušotinu, bez onečišćenja okoliša

Potpisan je sporazum o pripremi i provedbi strateškog državnog projekta "Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae" u Draškovcu u Međimurskoj županiji.

Međimurje Projekt "Korak prema uspjehu" Slijepe i slabovidne osobe školuju se za terapeute

- Osigurali smo ubrzanje investicije od 600 milijuna kuna koja će se realizirati u Draškovcu. Ovdje će se izgraditi napredna geotermalna energana i lječilišno-turistički kompleks, a potaknut će se staklenička proizvodnja zdrave hrane i daljnji razvoj gospodarske zone u Gradu Prelogu. To ujedno znači otvaranje 400 do 500 novih radnih mjesta - istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je potpisao sporazum s predsjednikom uprave tvrtke AAT Geothermae Bodom von Düringom.

Sporazum je, rečeno je, preduvjet za donošenje odluke Vlade o proglašenju te investicije strateškim projektom. Predviđa se korištenje geotermalne vode kao energenta i proizvodnja električne i toplinske energije, a u drugoj fazi i izgradnja lječilišno-turističkog kompleksa "Vrt Hrvatske". Geotermalna voda izvlačit će se s dubine od oko 1800 do 2600 metara, s otopljenim plinovima, a ugljikov dioksid se neće ispuštati u atmosferu, već će se nakon obrade utiskivati natrag u bušotinu, bez onečišćenja okoliša.

prilika za rasprave o važnim temama Dani elektroničkih medija okupili brojne komunikacijske stručnjake