Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt "Korak prema uspjehu"

Slijepe i slabovidne osobe školuju se za terapeute

Međimurje
Foto: Međimurska županija
Projekt će se provoditi do 10. srpnja 2020., a vrijedan je 1,3 milijuna kuna

"Korak prema uspjehu“ novi je projekt u Međimurskoj županiji. Nositelj je Udruga slijepih Međimurske županije, a partneri Udruga slijepih Zagreb i Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije. Projekt vrijednosti 1,389.434 kune u cijelosti sufinancira Europski socijalni fond u okviru natječaja, a provodit će se do 10. srpnja 2020. Voditelj projekta je Patrick Galeski. Prema riječima predsjednice Udruge slijepih MŽ-a Marije Ciglar posljednje zapošljavanje slijepe osobe bilo je 2015. u vrijeme provedbe sličnog europskog projekta.

Slijepi Korak koji nedostaje Radionica o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba

– Zaposlena članica Udruge u jednoj je tvrtki prvo bila zaposlena na godinu dana, no srećom, i dan-danas je u radnom odnosu – rekla je i dodala da su od šestero zaposlenih članova Udruge dvije osobe hrabro krenule u samozapošljavanje, a četiri rade u privatnom sektoru.

Otegotna okolnost je ukidanje zakona o zapošljavanju slijepih osoba u javnom sektoru. Voditelj projekta Galeski ističe da su osobe iz ciljne skupine završile samo srednju školu i nedostaje im specijaliziranog zvanja, a problem je i što su obrazovni programi koji ih zanimaju nedostupni. Za zanimanja wellness terapeuta, aromaterapeuta i medicinskog masera educirat će se 20 slijepih i slabovidnih osoba koje će učiti i engleski i njemački jezik.

Zamjenica župana Sandra Herman ističe kako je turizam grana koja se neprestano razvija te je upravo u tom području izražena potreba za kvalitetnom radnom snagom. 

Kalinka U Hrvatskoj živi 1279 pripadnika ruske nacionalne manjine Hit u Međimurju - učenje ruskog jezika Zrinska garda obilježila spomendan Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana važan povijesni događaj Međimurje obilježava stotu obljetnicu odcjepljenja od mađarske države