Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Predstavljen program 27. Đakovačkih bušara

Glasoviti karneval doći će u domove građana, birat će se i najbolje maske

Foto: Grad Đakovo
Đakovački su bušari najveći karneval na istoku Hrvatske i jedan od najvećih u našoj zemlji

Pokladna manifestacija 27. Đakovački bušari održat će se 13. veljače. Program je prilagođen epidemiološkim mjerama i sastojat će se od emisije 27. Đakovački bušari koja će se moći pratiti na društvenim mrežama Turističke zajednice Grada Đakova, Đakovačkih bušara te Grada Đakova, zatim izložbe fotografija "Đakovački bušari" na gradskom korzu, uređenja poslovnih prostora te izbora najbolje maske.

ČAZMA Kroz “Zaželi, program zapošljavanja žena – faza II” posao dobilo 17 žena

Prikaz običaja

Gradonačelnik Marin Mandarić najavio je da će ovogodišnji Bušari biti nešto drukčiji nego u proteklih 26 godina, a održat će se u skladu s vremenom u kojemu se nalazimo.

Konstatirao je kako, nažalost, ove godine neće biti pokladne povorke gradskim ulicama. Zamjenik gradonačelnika Robert Francem rekao je kako Grad i njegov TZ s ponosom iz godine u godinu organiziraju ovu manifestaciju.

– Iskoristit ćemo multimedijsku platformu kako bismo Đakovačke bušare donijeli u domove naših sugrađana i svih onih koji su godinama prisutni u ovoj manifestaciji – kazao je Francem.

Putem društvenih mreža bit će prikazana emisija o tome što su Đakovački bušari, a obuhvatit će povijesni pregled manifestacije, kao i aktivno sudjelovanje građana, manjih skupina, polaznika dječjih vrtića, KUD-ova… Također, bit će prikazan i običaj pokladnog jahanja, a u emisiji će sudjelovati i dugogodišnji suradnici i sudionici Đakovačkih bušara. U okviru emisije bit će održan i ceremonijal predaje ključeva Grada u ruke bušara.

POVEĆANJE SIGURNOSTI Modernizacija devet pružnih prijelaza u Virovitičko-podravskoj

Izložba će obuhvatiti prikazivanje zanimljivih, atraktivnih maski koje su se pojavljivale tijekom godina u pokladnoj povorci na ulicama Đakova. Predviđeno je i uređenje poslovnih prostora te izbor za najbolju masku sudionika online natječaja.

Međunarodno poznat

Direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek naglasila je da su Đakovački bušari najveći karneval na istoku Hrvatske, a jedan od najvećih u RH. Podsjetila je kako su Bušari ranijih godina imali međunarodni predznak jer su sudjelovala društva i izvan RH. Prošlogodišnji Bušari, rekla je, bili su jedni od najboljih do sada. Samo je na Gastrofestu bilo oko 60 sudionika, a u pokladnoj povorci njih oko tri tisuće.

Naglasila je kako će i drugi karnevali u zemlji, pa tako i onaj najpoznatiji, riječki, biti održani većinom online.

DUGOPOLJE Na usponu do vrha Ljubljan uživat će i djeca i rekreativci

Pozvala je poslovne subjekte i sugrađane da se uključe u natječaj uređenja poslovnih prostora i izbora za najbolju masku, čije će pojedinosti biti objavljene na mrežnim stranicama TZ-a Grada Đakova.

Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako uz organizatore, Grad Đakovo i TZ Grada Đakova, veliku zahvalu duguje onima koji se ne nađu "na papiru", a svih ovih godina sudjeluju i stvaraju Đakovačke bušare, sudionicima, a jednako tako i građanima i njihovim gostima.