Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 781 pregleda
PETRINJA

'Glinena priča' zaposlit će deset osoba s invaliditetom

Glinena priča u Petrinji
1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ovo je nešto što se prvi put otvara u našoj županiji, nešto što jedna Udruga otvara kako bi mogla svojim članovima omogućiti da pokažu svoju kreativnost i kroz terapijsko djelovanje - rekla je predsjednica Udruge Dijana Smajo

"Sretan sam što ću sada više vremena provoditi ovdje", rekao je Marin Ivančan, jedan od deset osoba s invaliditetom koji će se, putem javnih radova, zaposliti u 'Glinenoj priči', keramičkom studiju kojeg je u ponedjeljak u Petrinji otvorila Udruga osoba s invaliditetom SMŽ.

Otvoren dom za starije u Glini Za izbjeglice i prognanike Otvoren Dom za starije u Glini

"Drago mi je da će to zaživjeti na taj način da ćemo zaposliti neke naše članove koji će moći na taj način izgraditi sebe, biti više socijalizirani i raditi ono što im se sviđa. Ovo je nešto što se prvi put otvara u našoj županiji, nešto što jedna Udruga otvara kako bi mogla svojim članovima omogućiti da pokažu svoju kreativnost i kroz terapijsko djelovanje", rekla je predsjednica Udruge Dijana Smajo.

Prostor je udruga dobila od države, a HBOR pomogao novčano. Sama „glinena priča“ nastavak je radionica koje je od lani s osobama s invaliditetom provodila Udruga „Građanski aktivizam“. Na tim su radionicama stvarali predmete od gline, uz mentorstvo petrinjskog lončara Valentina Valenta.

[video: 206 / ]

"Petrinja je nekoć bila središte lončarstva, a rad na lončarskom kolu je ima terapijski učinak i razvija motoričke vještine. Valent je odmah uspio zaraziti sve naše polaznike radionice s ljubavlju prema glini", ističe Palma Miličević iz udruge „Građanski aktivizam“ napomenuvši kako su izradili i lončarsko kolo posebno prilagođeno invalidima.

Planovi su za rad keramičkog studija veliki, najavljuje Valentino Valent.

"Cilj je da radionice proširimo i s djecom iz vrtića, umirovljenicima i braniteljima oboljelih od PTSP-a", kazuje Valent dodavši kako već sada imaju interesa za predmete koji će izaći iz glinene priče. 

Poljoprivredno zemljište Poljoprivreda Državno zemljište u zakup će davati gradovi i općine