Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Gljivarski centar na Papuku, biološko jezero u Dravskoj priči

1/4
Foto: Kristijan Toplak
Prijavljena dva nova turistička projekta u VPŽ-u, vrijedna 7,3 milijuna eura

Kada bi postojao vremenski stroj kojim bi se putnik namjernik vratio samo pet godina unatrag, na području Virovitičko-podravske županije taj vremenski putnik puno toga ne bi zatekao. Ne bi bilo asfaltirane ceste prema Jankovcu, Geo info centra u Voćinu, obnovljenih dvoraca u Virovitici i Suhopolju, moderno uređene Dravske priče, Posjetiteljskog centra Križnica, Klopotca na Bilogori, obnovljene rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, Centra sekvoja u Slatini…

Eksplozija turista

Danas Jankovac bilježi eksploziju dolazaka turista, Geo info centar u Voćinu dobiva nacionalne nagrade, a Gradski muzej u Virovitici koji se nalazi u Dvorcu Pejačević najbolji je slavenski muzej.

Suhopolje je najbolji EU projekt i šampion kontinentalnog turizma u izboru Večernjeg lista, dok se na Križnici, čiji centar otvara vrata posjetiteljima 21. ožujka, može se vidjeti najljepši izlazak sunca na Dravi...

Turizam se na ovom području najviše temelji na UNESCO zaštićenim područjima Parka prirode Papuka i rijeke Drave. Na natječaj NPOO prijavljena su dva nova projekta – prijemna točka “Vrata Papuka” u Slatinskom Drenovcu koja će imati fotonaponsku elektranu, gljivarski centar, igrališta, konferencijske dvorane, adrenalinski park…, te “Drava kao nadahnuće” kojom će se obogatiti sadržaji u Dravskoj priči i Centru za posjetitelje na Križnici. Projekti su vrijedni ukupno gotovo 7,3 milijuna eura.

Prijemna točka “Vrata Papuka” bit će ulaz u najposjećeniju kontinentalnu destinaciju – Park šumu Jankovac, a uz dječje igralište, kafić, suvenirnicu, konferencijsku dvoranu, izložbeni postav te ishodište pješačke staze, adrenalinski park i turistički vlakić, omogućit će posjetiteljima posve novi doživljaj Papuka. Projekt je vrijedan 3,3 milijuna eura.

– Cilj projekta je doprinijeti povećanju održive privlačnosti posjetiteljske infrastrukture kako bi se povećanjem ciljanih dnevnih posjeta i uspostavom boljeg upravljanja posjetiteljima poboljšao turistički potencijal kontinentalne Hrvatske. Nedostatak tzv. “ulaznih točaka” u sklopu samog Parka stvorio je preopterećenje jedine startne točke posjetitelja Park šume Jankovac i to je dovelo do potrebe osiguranja druge ciljane točke ulaza – naglasio je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Tri pontona

Projekt “Drava kao nadahnuće” vrijedan je 3,937.359 eura. Nadogradit će se multimedija i hologrami, izgraditi nova dječja igrališta. Dravska priča i Centar na Križnici dobit će biološko jezero gdje će se koristiti biološke filtracije bez upotrebe dezinfekcijskih sredstava koje će moći koristiti i plivači neplivači. Nabavit će se po deset kajaka i kanua s kojima će turisti krstariti Dravom, ali i izgraditi tri pontona, u Noskovcima, Terezinom Polju i Križnici.

– Drago mi je da su se na području naše županije rodile ideje koje će definitivno značiti novi turistički potencijal i donijeti novu točku razvoja turizma. Sve ovo radimo kako bismo unaprijedili turističku infrastrukturu u turistički slabije razvijenom području Virovitičko-podravske županije s potencijalom za razvoj posebnih oblika turizma, što će doprinijeti održivom razvoju turizma tijekom cijele godine i smanjenju regionalne neujednačenosti – ističe župan Igor Andrović.

Do ljeta i sjedište parka seli se u novu zgradu Park prirode Papuk dobio nove prostore u Voćinu Virovitičko-podravska županija Novouređenu zgradu Šumarije u Voćinu otvorili najmlađi Dodijeljeno 252.187 € Uredit će se crkve, kurija, manastir