Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Novouređenu zgradu Šumarije u Voćinu otvorili najmlađi

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Djelatnici dosad nisu imali dobre uvjete rada, a u nove prostore uselit će se za desetak dana

U najmlađoj općini u Hrvatskoj, novouređenu zgradu Šumarije u Voćinu otvorili su – najmlađi. Uz asistenciju Nediljka Dujića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, i župana Igora Androvića, prerezali su vrpcu i otvorili novi dom Šumarije u Voćinu.

Strateški projekt

Zgrada je sagrađena 1999., a tri godine potom Hrvatske šume su je dobile zamjenom nekretnina s RH. Ukupno 62 djelatnika, od čega njih 42 sudjeluju u neposrednoj proizvodnji, uselit će se u nove prostore za desetak dana.

Šumarija Voćin jedna je od sedam šumarija u sastavu Uprave šuma podružnice Slatina. Pokriva površinu od 10.514,54 hektara, a gospodarenje se odvija u četiri gospodarske jedinice – Jovanovica, Đedovica -Trešnjevica, Medveđak-Kusac i Jovac-Slana voda. Svake je godine obnovom šuma obuhvaćeno 130 hektara, a osim redovne djelatnosti, šumarija gospodari s 12.208 hektara državnog otvorenog lovišta. Na ovom području je i Arboretum Lisičine.

– Formiranjem Uprave šuma podružnice Slatina ovo je bio naš strateški projekt, jer djelatnici u Šumariji Voćin nisu imali dobre uvjete rada. Adaptacija ove zgrade, zamjenom krova, počela je 2018., a nju je započela Uprava šuma podružnica Našice. Mi smo nastavili ovaj projekt. U donjem dijelu su prostori Šumarije Voćin, a na prvom katu Parka prirode Papuk – rekao je Tomo Baturina, voditelj Uprave šuma podružnice Slatina.

– Vesele me ovakve investicije koje doprinose razvoju, opstanku i ostanku mladih na ruralnim područjima. Možemo najaviti i novi projekt Hrvatskih šuma na ovom području, novu Šumariju u Ćeralijama – kazao je, pak, Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Načelnik Općine Voćin Predrag Filić istaknuo je da je Voćin najmlađa općina u RH.

– Ovakve su investicije važne za ruralna područja, posebno naše, koje ovisi o šumarstvu i šumama – poručio je. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović rekao je da se sada najbolje vidi koliko je otvaranje Uprave šuma podružnice Slatina 2019. bilo dobar potez.

Turistički potencijal

– Općina Voćin zaslužila je ovaj projekt, a veseli nas jer je najavljena i nova investicija za Šumariju Ćeralije. Na ovom području je i Arboretum Lisičine koji želimo revitalizirati i tako dobiti novi turistički potencijal na ovom području koje je već prepoznato na karti RH jer je prije nekoliko dana Geo info centar u Voćinu osvojio nacionalnu nagradu – Zlatni suncokret ruralnog turizma – naglasio je Andrović.

Zidari 17. ožujka Sajam strukovnih zanimanja Virovitičko-podravske županije Navodnjavanje Završava se sustav Kapinci - Vaška II. Virovitičko-podravska županija Geo info centar Voćin i Destilerija Kostelac oduševili