Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Najbolje ulje iz Dalmacije u novi brend OL Maslina

Godina iznimne kvalitete: na vrhuncu prerada maslina u tekuće zlato

Maslinovo ulje
1/3
Foto: Zvijezda arhiv
U uljari Bilaja u Najevi ulje se prerađuje u pet faza. Mlado ulje nakon prerade maslina curi u velike posude, a cijeli je proces kompjutoriziran

Prerada maslina u tekuće zlato na vrhuncu je ovih dana, a iako ćemo u čitavom priobalju od Istre do Dubrovnika te na otocima iscijediti jedva litru po stanovniku, oko 30% manje od uobičajenog prosjeka od 6,5 milijuna litara, ovogodišnje će ekstradjevičansko maslinovo ulje biti iznimne kvalitete.

Znaju to i u dvjema uljarama Bilaja u Marini pokraj Trogira koje, kako kaže direktor Ivica Miljak, u najboljim vremenima prerade i 7 milijuna kilograma gorkih plodova te iscijede do 180 tisuća litara maslinova ulja. No iako su želje toga najvećeg otkupljivača maslinova ulja u Dalmaciji i jednog od respektabilnijih proizvođača s više od 1000 stabala autohtone sorte oblica ove godine po pitanju količina skromnije, ekstradjevičanskoga maslinova ulja iz Bilaje bit će i za najveću hrvatsku tvornicu ulja Zvijezdu, za koju Miljak obavlja otkup, ali nijedna šarža neće put Zagreba ne odobri li je Zvijezdina ekspertica za maslinova ulja na terenu Zorica Jurišić.

Prerada u 24 sata od branja

– Djevičanskom maslinovu ulju tržišna se klasifikacija ne temelji samo na bazi fizikalno-kemijskih pokazatelja pri čemu se određuju vrijednosti slobodne masne kiseline (SMK), peroksidni broj (Pb) i K-vrijednosti, već i na analizi senzorskih svojstava, tj. okusa i mirisa. Okosnica su poželjnih svojstava pikantnost i gorčina te miris po plodu masline, različitom voću, povrću i zelenilu – kaže Z. Jurišić ističući da je ulje koje Zvijezda otkupljuje nastalo isključivo od svježe ubranih i zdravih plodova maslina sorti oblica, levantinka, leccino i pendolino.

Masline moraju biti zdrave, brane u ranijoj fazi zriobe i prerađene u roku od 24 sata od branja. No kako puno OPG-a radije samo prodaje svoje ulje, u Dalmaciji i po 120 kuna za litru, a puno ih radi i u “sivoj” zoni, Zvijezda može računati tek na 10% ukupnih potreba za ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

– Dobra hrvatska ulja kakvoćom se mogu mjeriti s odličnim uljima iz drugih europskih maslinarskih zemalja. Naši su glavni problemi visoka cijena i to što gotovo iza svakog takvog uzorka stoje simbolične količine, premalene i za naše malo hrvatsko tržište – objašnjava Jurišić.

Kao dio strategije poslovanja kojom se domaćim maslinarima pruža prilika izravno sudjelovati u regionalnom razvoju i edukaciji te borbe protiv sivog tržišta i nelegalnog plasmana, ulje dalmatinskih maslinara Zvijezda će plasirati na police pod nazivom OL Maslina. No kao što su i Slovenci svojedobno „očistili“ svoje police, i Jurišić se zalaže za transparentan monitoring maslinovih ulja na hrvatskom tržištu, odnosno da se imena svih ulja koja nisu prošla na “ispitu” inspekcije, lažna su ili krivo deklarirana – objave.

Izvoz u SAD i Kinu

Udruga maslinara Paićuša iz Piska Zvijezdinu je ekstradjevičanskom maslinovu ulju ove godine dodijelila prestižnu nagradu Povenjak za najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama. No od 15-ak ispitivanih, dvije trećine ulja nisu udovoljile kvaliteti. Do brendiranja Hrvatske kao zemlje vrhunskog maslinova ulja stoga je dug put.

U Uljari Bilaja u dva se pogona – Svinca (kapaciteta 8 tona maslina u satu) i Najevi (4 tone) ulje prerađuje u pet faza – pranje plodova i uklanjanje nečistoća, mljevenje, miješanje, izdvajanje ulja iz maslinova tijesta te na koncu odvajanje ulja od biljne (vegetabilne) vode. Nusproizvod – komina – iz ove uljare završava u pogonskom gorivu, dio kao humus u maslinicima, dok se oko 10 tisuća boca otkupljenoga maslinova ulja pod brendom Benedicta Terra Dalmatia godišnje izveze i u SAD i Kinu.