Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija obnovila vozni park Zavoda za hitnu medicinu VPŽ

Godišnje naprave više od milijun kilometara, u dvije godine dobili 12 vozila

Foto: Kristijan Toplak
Peto vozilo ima pogon na sva četiri kotača i posebno je prilagođeno zahtjevima specifičnog geografskog područja Voćina i dijelova Papuka

Čak 12 novih vozila u samo dvije godine dobio je Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Prije dvije godine nabavljeno je sedam, a ove godine pet novih vozila. Četiri su od ljeta već u pogonu, a ključeve petog ravnateljica Zavoda Lahorka Weiss, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Igora Androvića i načelnika Općine Voćin Predraga Filića, predala je doktoru Mariju Jakoviću iz Voćina.

ŽUPANIJA PLATILA POLOVICU IZNOSA Kupljen kombi za sportaše, drugi u dvije godine

Peto je vozilo, naime, specijalizirano za potrebe hitne medicinske pomoći, s pogonom na sva četiri kotača posebno prilagođenom zahtjevima specifičnog geografskog područja Voćina i dijelova Papuka. Ovo vozilo nabavljeno je sredstvima Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin, a stajalo je 481.250 kuna. Vrijednost ovogodišnja četiri (dva za sanitetski prijevoz i dva za hitnu) iznosila je ukupno 1,390.000 kuna, a sredstva su izdvojena iz županijskog proračuna.

– S obzirom na važnost ispravnosti i kvalitete vozila, kako u djelatnosti hitne medicine tako i sanitetskog prijevoza, nama su nova vozila iznimno vrijedna jer godišnje prijeđemo više od milijun kilometara spašavajući živote naših građana. Djelatnici Zavoda lani su odradili 20.134 ambulantne i terenske hitne intervencije te 18.832 sanitetska prijevoza – navodi ravnateljica Lahorka Weiss.

Načelnik Filić apostrofirao je važnost vozila s pogonom na sva četiri kotača.

U Virovitičko-podravskoj županiji hodanje "po šalterima" svedeno na najmanju mjeru Sve iz fotelje: prijavljivanje djeteta, vjenčanja, plaćanje pristojbi...

– Općina Voćin obuhvaća 24 naselja. Velik dio njih je u brdskom dijelu i zimi se ponekad teško na vrijeme probiti do svih njih. Zahvaljujemo županu Androviću na podršci i razumijevanju za nabavu baš ovakvog vozila, jer će ono spašavati živote stanovnika cijele općine Voćin – naglasio je Predrag Filić.

Inače, 2018. godine "hitnjaci" iz Virovitičko-podravske županije proglašeni su najbržom "hitnom Hrvatske" jer su hitro dolazili unesrećenima i bolesnima. S novim vozilima oni će biti još brži, a njihova usluga još kvalitetnija. Nastavak je to ulaganja u zdravstvo, bolje uvjete rada za zdravstvene djelatnike, ali i bolje uvjete za stanovnike Virovitičko-podravske županije.

– Ovo je samo jedan u nizu kontinuiranih projekata Virovitičko-podravske županije za kvalitetu i pravovremenost medicinske skrbi na našem području. U budućnosti će se na području Opće bolnice Virovitica graditi nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, a za njezinu gradnju ishođena je građevinska dozvola. Osim toga, sagrađena je nova dnevna bolnica, opremljene su dnevne ambulante i laboratoriji, stigla je magnetska rezonanca, novi CT uređaj, obnovljeni su domovi zdravlja u Slatini, Virovitici, Bušetini, Suhopolju – podcrtao je župan Andrović.