Izbornik
Naslovnica Županije
Prezentacija rezultata s posebnim naglaskom na gospodarstvo

Gospodarska diplomacija: Goste iz 20 zemalja upoznali smo s našom snagom

OBIŠLI SU tvrtku LTH Alucast u Čakovcu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje te Centar znanja Međimurske županije, a prikazan im je i video o uzletu Međimurske županije i dosezima njezinih ustanova, poduzeća i razvojnih agencija
1/2
Foto: Međimurska županija
Otvorena smo županija koja se želi povezivati i surađivati, rekao je župan Matija Posavec gospodarskim savjetnicima iz dvadesetak diplomatskih misija

Župan Matija Posavec sa suradnicima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini ugostili su gospodarske savjetnike i predstavnike stranih trgovinskih ureda akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama u Hrvatskoj.

Gosti su u sastanak u dvorani Riznice Međimurja uvedeni videom o uzletu Međimurske županije te prikazom projektnih dosega naše regionalne samouprave, njezinih ustanova, poduzeća i razvojnih agencija, ostvarenih tijekom desetljeća Hrvatske u Europskoj uniji.

Studijska putovanja
Prikaz je zorno ilustrirao zašto je Međimurje kontinuirano od 2017. godine na čelu hrvatske ljestvice uspješnosti po privlačenju sredstava europskih fondova te zašto nas je ugledni Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnije regije za ulaganje – kažu u Županiji.

Prezentacije su održali i ravnateljica županijske Razvojne agencije Sandra Polanec Marinović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

– Prilika je ovo da prikažemo naše rezultate s posebnim naglaskom na gospodarstvo. Otvorena smo županija koja se želi povezivati i surađivati, stoga mi je drago što ćemo goste iz 20-ak zemalja svijeta upoznati s atraktivnom gospodarskom snagom Međimurja, s našom poviješću, kulturom te našim turističkim potencijalom, u cilju otvaranja perspektiva suradnje – rekao je župan. Gradonačelnica Ljerka Cividini dodala da je susret jedan od koraka prema otvaranju Čakovca i Međimurja Europi i svijetu.

– Upravo je gospodarski faktor ključni smjer kojem se trebamo okrenuti u budućnosti, s obzirom na to da je naša kulturna i povijesna baština već prepoznata na svjetskoj razini – rekla je Cividini. Voditeljica službe za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Maja Marija Rosenzweig Bajić smatra da je ovakav način predstavljanja Hrvatske dodatan poticaj stranim diplomatskim predstavništvima i županijama za suradnju.

– Gospodarska diplomacija u ovom obliku počela je 2013. godine, a studijska putovanja pokazala su se učinkovitim načinom sagledavanja potencijala cijele zemlje, jer nije Hrvatska samo Zagreb i naša obala – kazala je. Na toplom gostoprimstvu u ime svojih kolega domaćinima je zahvalila i voditeljica Ureda za ekonomske poslove pri Veleposlanstvu Francuske u Hrvatskoj Florence Bouyala Imbert.

Koncept zelene oaze
– Drago mi je što smo tijekom ovog susreta usredotočeni na ključne prednosti koje Međimurje nudi, osobito u svjetlu sveobuhvatnog koncepta zelene oaze, koji smatram snažnom porukom Međimurske županije Europi – kazala je i dodala kako se u budućnosti nada suradnji Međimurja i Francuske jer vidi mnoge poveznice, među kojima i proizvodnju vrhunskih vina. Obišli su tvrtku LTH Alucast u Čakovcu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje te Centar znanja Međimurske županije koji je Europska komisija nedavno izabrala među one koji će primiti besplatnu savjetodavnu podršku u daljnjem razvoju.

Ovo najveće svjetsko natjecanje bit će izlučno za nastup na Svjetskim igrama koje se 2025. održavaju u Kini Dogodine u Metkoviću Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da i dalje radi na školskim objektima kako bi ih pokušali učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić Projekt Sunčana strana grada Solarima na krovu osnovne škole na struji će se uštjeti do 95 posto U DVIJE godine upisan je najveći broj djece, organizirane su 32 vrtićke skupine više, zaposleno 80 odgojiteljica na neodređeno vrijeme, a izdvajanja za vrtiće povećana su s 5,5 na 8,7 milijuna eura U zadnje dvije godine u Osijeku upisan najveći broj djece Novi vrtići donijet će više od 400 novih upisnih mjesta