Izbornik
Naslovnica Gradovi
Projekt Sunčana strana grada

Solarima na krovu osnovne škole na struji će se uštjeti do 95 posto

Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da i dalje radi na školskim objektima kako bi ih pokušali učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić
Foto: Vinkovci
Ovim projektom dolazimo u situaciju da više gotovo nećemo imati troškove električne energije na školskim i vrtićkim objektima te će novac koji je odlazio na režijske troškove biti iskorišten za druge programe

Proteklih mjeseci, pa i godina u Vinkovcima se provodi niz projekata energetske obnove javnih zgrada pri čemu su predstavljeni i važni projekti razvoja novih zelenih tehnologija.

Uz to učinjeni su i dodatni konkretni koraci prema energetskoj samoodrživosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Jedan od tih koraka je i projekt "Sunčana strana grada" koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Radovi započeli
U sklopu njega u tijeku je postavljanje fotonaponskih elektrana na tri vinkovačke osnovne škole, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka. Kako navode iz gradske uprave, elektrane će pokrivati prosječno 95% godišnje potrošnje električne energije ustanova na koje su postavljene što će donijeti veliko smanjenje režijskih troškova. Zahvaljujući Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA u pripremi su i novi slični projekti kako bi u konačnici ovakve elektrane bile postavljene na krovove svih škola, vrtića i drugih zgrada u gradskom vlasništvu. Radovi u sklopu projekta započeli su početkom listopada, do sada su elektrane postavljene na zgradu Tehnološkog parka, a trenutačno se radi na krovu glavne zgrade i dvorane Osnovne škole Antuna Gustava Matoša.

– Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da i dalje radi na školskim objektima kako bi ih pokušali učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima. Kada smo krenuli u energetsku obnovu, već tada smo postigli velike uštede na električnoj energiji i grijanju jer troškovi su se gotovo prepolovili. Ovim projektom, odnosno proizvodnjom električne energije iz fotonaponskih panela dolazimo u situaciju da više gotovo nećemo imati troškove električne energije na školskim i vrtićkim objektima te će novac koji odlazi na režijske troškove biti iskorišten za druge programe namijenjene djeci, odnosno na općenito podizanje standarda unutar škola i vrtića – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pojasnio je kako je projekt "Sunčana strana grada" ukupne vrijednosti 280 tisuća eura i s 40% sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će ostatak sredstava osigurati Grad Vinkovci.

Velike uštede
Ravnateljica VIA-e Danijela Slipčević ističe kako je ovaj projekt nastavak projekata kojima se doprinosi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i općenito cilju zdravih i zelenih Vinkovaca koje ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama. Sveukupno će biti postavljeno osam elektrana.

– Ukupna snaga fotonaponskih elektrana iznosi 203,64 kW, proizvodit će 266.552 kWh električne energije godišnje te će pokrivati prosječno 95% potrošnje navedenih ustanova – objašnjava voditelj projekta Josip Barišić.

Kada je o uštedama riječ, dovoljno je reći da su one nakon postavljanja fotonaponskih elektrana procijenjene na 95% tako da će oko 37 tisuća eura, koliko su do sada iznosili troškovi računa električne energije, godišnje ostati na raspolaganju za neke druge potrebe i ulaganja.

U holu Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina održan je svečani prijam studenata Umne i fizičke snage usmjerili u odgoj i obrazovanje Prijam studenata 1. godine ranog odgoja i obrazovanja Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama ŽUPANIJSKU MJERU u korist studenata i roditelja predstavili su župan Boban, rektor Ljutić, predsjednik Studentskoga zbora Šarić i ravnatelj Studentskoga centra Žižić Studenti će i dalje imati održivo stanovanje Studentima Županija subvencionira smještaj s 40 eura mjesečno