Izbornik
Naslovnica Gradovi
Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca

Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama

Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja
Foto: Robert Mihaljević

Jedinstveni advent i ove se godine održava u Koprivnici. Riječ je o Srednjovjekovnom božićnom sajmu koji će se održavati svakog vikenda od 9. do 26 prosinca u ograđenom parku ispred koprivničkog Muzeja te u samom muzejskom prostoru.

Ulaz na sajam, odnosno kroz vrata koja vode u mistični svijet srednjovjekovnog adventa s bakljama, putujućim trgovcima, posebnom ugostiteljskom ponudom – bit će besplatan.

Kako najavljuju iz Turističke zajednice Koprivnice, ovogodišnji će srednjovjekovni advent biti međunarodnog karaktera. Među 40-ak objekata ugostitelja, starih zanata i obrtnika naći će se i posebni gosti iz Slovenije i Rumunjske.

Pripreme za početak treće takve manifestacije, jedinstvene u regiji, naveliko su u tijeku. U gradskoj Turističkoj zajednici kažu kako se svaki grad u Hrvatskoj trudi u tom dijelu godine trgove uljepšati božićnim sajmovima, ali jedino Koprivnica ima posebnu adventsku priču.

– Onu drevnu i zaboravljenu priču, bez mnoštva svjetlucavih lampica, bez Djeda Mraza, plastike, Orašara, ali s orasima, lješnjacima, jabukama, svijećama, fenjerima, bakljama, pećima na drva, srednjovjekovnim obrtnicima i putujućim trgovcima kakve ne možete nigdje susresti, srednjovjekovnom kupkom i tavernama sa svjetski originalnim jelima i pićima poput Koprivničkog božićnog piva s koprivom i još mnogo toga – kažu u Turističkoj zajednici.

Posjetitelje i ove godine očekuje brojne atrakcije koje su plijenile pozornost i prijašnjih godina, poput putujućih trgovaca, vatrenog showa dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovne kupke, alkemičara i rakijaša. No sajam će nuditi i domaće proizvode podravskih obrtnika te prigodna jela koja pripremaju kuhari i pekari na sajmu.

Podrum Muzeja grada za ovu će prigodu opet biti pretvoren u pravi raskošni vinski podrum u kojem će se moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće "Vinske ceste Podravine", a srednjovjekovno adventsko pivo kuhat će se uživo, na sajmu.

Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici posebnu će gastroponudu i ove godine imati u dvorištu Muzeja grada koji će za tu prigodu biti osvijetljen bakljama i vatrama iz limenih bačvi koje će grijati posjetitelje.

Ministarstvo zdravstva uvrstit će punkt pripravnosti u Korčuli u mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zdravstvena zaštita Korčula u mreži hitne medicine OSIM upoznavanja s tehnološkim inovacijama, posjetitelji su mogli saznati više o širokom spektru stručnih kompetencija koje Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole nudi Na Sajmu robotike i automatizacije 19 izlagača Predstavili najnovija rješenja u području automatizacije i robotike Delegaciju Grada Slatine i tvrtke Komrad d.o.o. kroz gradilište su proveli direktor slatinske tvrtke Građenje Marković d.o.o. Zdenko Marković i voditelj gradilišta Dalibor Bičanić Unapređenje sustava vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje otpadnih voda Slatina i šira okolica profitirat će od izgradnje pročišćivača voda