Izbornik
Naslovnica Županije
Studenti će i dalje imati održivo stanovanje

Studentima Županija subvencionira smještaj s 40 eura mjesečno

ŽUPANIJSKU MJERU u korist studenata i roditelja predstavili su župan Boban, rektor Ljutić, predsjednik Studentskoga zbora Šarić i ravnatelj Studentskoga centra Žižić
1/4
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Vlada Republike Hrvatske već je donijela odluku o subvenciji od 60 eura studentima koji nisu dobili mjesto u studentskom domu, a ispunjavaju uvjete, sada je SDŽ taj iznos nadopunio do 100 eura

Splitsko-dalmatinska županija s 40 eura mjesečno sufinancirat će smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji nisu uspjeli osigurati smještaj u studentskom domu. Župan Blaženko Boban podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučila da će sufinancirati privatni smještaj studenata koji nisu uspjeli dobiti mjesto u studentskim domovima, a zadovoljavaju kriterije, sa 60 eura mjesečno pa će uz ovih 40 studentima biti lakše snositi troškove smještaja.

Ima 280 korisnika
– Uistinu hvala Vladi Republike Hrvatske na toj pomoći. Mi smo na inicijativu predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu Jerka Šarića odlučili dodati još 40 eura i na taj način osigurati 100 eura mjesečno svakom studentu za vrijeme trajanja akademske godine. Prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja, takvih studenata je kod nas 280 – izjavio je župan Boban i dodao da je ovo zacijelo vijest koja će obradovati studente koji studiraju na najboljem sveučilištu u jugoistočnom dijelu Europe, a to je zacijelo splitsko. U županijskom proračunu za 2024. godinu to će biti stavka u iznosu 117.600 eura.

Prvu isplatu studenti mogu očekivati početkom iduće godine. Županija će u siječnju 2024. godine Studentskom centru isplatiti četveromjesečni iznos koji se odnosi na listopad, studeni, prosinac i siječanj, a oni će novac proslijediti, odnosno isplaćivati studentima. Nakon toga će se do konca akademske godine novac isplaćivati u redovnim mjesečnim obrocima.

– Želja nam je pomoći mladim ljudima. Želimo u grad Split dovesti što više studenata. Da bude studentski grad, da odiše mladosti i životom – naglasio je Boban i dodao kako Županija na brojnim projektima surađuje sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom. Podsjetio je na izložbu likovnih radova povodom Sv. Jeronima, zaštitnika Županije, koja je bila postavljena na Sveučilištu.

– Niz je aktivnosti, izrada studija, različitih elaborata i dokumenata za županijske projekte koje radimo preko sastavnica Sveučilišta u Splitu. Mi smo i njima kada je teško, u lipnju i srpnju kada traju ispitni rokovi, a oni studenti koji borave u podstanarstvu zbog turizma moraju izaći iz stanova, u više navrata ustupili naše učeničke domove. Ta suradnja i dalje će biti na visokoj razini sve do momenta kada će Split postati sveučilišni grad, a Splitsko-dalmatinska županija vrvjet će mladosti, znanošću, onim pozitivnim za razvoj svakoga društva – poručio je Boban.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić izrazio je zahvalnost Županiji i županu na suradnji u ovom, ali i dosadašnjim projektima i aktivnostima.

Projektira se novi dom
– Ova briga koju pruža župan sa svojim suradnicima te Splitsko-dalmatinska županija je hvale vrijedna. Ovo puno znači našim studentima. Mi se borimo, nadam se kako ćemo u skorije vrijeme otvoriti mogućnost stanovanja u novom domu, za koji nas pomaže Vlada Republike Hrvatske koja je platila izradu projektne dokumentacije. Ja se toplo nadam da ćemo dobiti i maksimalno financiranje – izjavio je rektor Ljutić koji je potvrdio županove riječi kako im je cilj od Splita stvoriti studentski grad, ali i od Makarske te Sinja u kojima se također može studirati i to nakon sastanka kojega je inicirao župan.

Predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić ističe kako je ovo konkretna mjera u korist studenata i roditelja.

– Ovako će studenti i dalje imati održivo stanovanje, a njihov studentski budžet ne mora patiti. Jednako se to odnosi i na roditelje jer oni imaju drugih briga, studenata i školaraca – rekao je Šarić.

Ravnatelj Studentskoga centra Split Ivan Žižić pojasnio je kako će se odvijati isplate.

– U ovom trenutku mi prikupljamo dodatnu dokumentaciju kojom studenti trebaju potvrditi da su redovno upisali akademsku godinu. Trebaju donijeti i potvrdu o boravištu kako bi ostvarili pravo na subvencionirano privatno stanovanje – rekao je Žižić.

Ova subvencija, ako se udruži nekoliko studenta koji dobivaju subvencije i zajedno unajme stan, kao što najčešće i rade, u velikom broju slučajeva u potpunosti će pokrivati troškove stanovanja.

Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama POSEBNA skupina na koju se cilja projektom su djeca predškolske i školske dobi Završna konferencija projekta From Zero to STEM Hero Cilj je da nove generacije probude interes za STEM CILJ ovog projekta je doći do rješenja za učinkovito i održivo upravljanje svim zaštićenim područjima Umjetna inteligencija za spas 49 vrsta u Kopačkom ritu Prate divlja staništa i životinje uz pomoć tehnologije i akustike