Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projektna dokumentacija za izgradnju novog KBC-a Osijek je gotova

Gospodarski iskorak, dolazak investitora i rekordna zaposlenost u županiji

storyeditor/2024-06-07/obz11.jpg
Foto: OBŽ OSTVAREN je niz projekata u izgradnji prometne infrastrukture, poljoprivredi, turizmu, obnovi kulturne baštine, kao i zdravstvenih i školskih objekata
Osječko-baranjska županija, županija koja raste, proslavila je svoj dan pred više od 500 uzvanika, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković

Povodom Dana Osječko-baranjske županije 4. lipnja u Gospodarskom centru OBŽ-a održana je svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Tom središnjem dijelu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja najveće slavonske županije i 27. obljetnice povijesne sjednice Skupštine kojom je označena uspostava državnog suvereniteta na svim područjima Županije i Hrvatske nazočilo je više od 500 osoba, a među njima i premijer Andrej Plenković.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić kazao je da se Dan županije ove godine obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina i pružaju još više čvrstih razloga za kvalitetan, ugodan, siguran i perspektivan život za sadašnjih 260.000 stanovnika, kao i sve goste i buduće sugrađane.

Niz projekata

– Opravdanost ulaganja u Gospodarski centar OBŽ-a i Regionalni distribucijski centar OBŽ-a za voće i povrće potvrdila se već u prvoj godini rada. Sigurno i stabilno okruženje omogućilo je dolazak novih investitora, a nastojimo biti partner svim tvrtkama te osluškujući njihove potrebe prilagođavamo naše potpore i aktivnosti. Broj obrta na području Osječko-baranjske županije iz godine u godinu raste. Svjetski smo priznati centar IT industrije, a gospodarski iskorak omogućio je da danas sa zadovoljstvom govorimo o rekordnoj zaposlenosti. Osječko-baranjska županija trenutačno ima ukupno 93.337 zaposlenih osoba, što je najviše ikada. To je čak 1186 osoba više nego u ožujku 2023. – rekao je Lukić.

Naveo je potom da Županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta, podsjetio na niz projekata u izgradnji prometne infrastrukture, poljoprivredi, turizmu, obnovi kulturne baštine, kao i zdravstvenih i školskih objekata, dakako uz njihovo opremanje, a veliki dio troškova sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU.

– Poticajnim demografskih mjera pokrenuli smo i projekt "Stvorimo dom u Osječko- baranjskoj županiji". U suradnji s bankama i jedinicama lokalne samouprave subvencioniramo kamate na kredite za kupovinu kuća i stanova, što su u proteklih pet godina koristile 594 mlade obitelji, koje su gotovo bez kamata na kredite kupile 274 stana i 320 kuća. Projektna dokumentacija za izgradnju novog KBC-a Osijek je gotova, lokacija je definirana, a osiguranjem financijske konstrukcije, prema prvim procjenama oko 700 milijuna eura, s nestrpljenjem se radujemo početku izgradnje zdravstvene ustanove kojoj gravitira gotovo milijun stanovnika – poručio je Mato Lukić.

"Ide u pravom smjeru"

– Danas Osječko-baranjska županija ide u pravom smjeru, to nitko ne može poreći, a dolaze nam nove investicije. U tom smjeru moramo nastaviti i ne popustiti u kontinuitetu realizacije projekta i strategije započete prije sedam godina. Moramo jačati ono što smo do sada učinili, a kreirati nove projekte, tehnologije i strategije sukladne vremenu u komu živimo – kazao je ministar Ivan Anušić.

– Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih osam godina, dakle prva dva mandata naše Vlade, ovdje smo usmjerili 3 milijarde eura u različite projekte – od poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva, vodno-komunalnog gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, izgradnje novih centara poput ovog Gospodarskog centra. Taj napredak se itekako vidi, kao i da su i župan i gradonačelnik, uz potporu ministra obrane, učinili napore i za privlačenje stranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta. Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj, vidimo paralelni proces zelene tranzicije, digitalne transformacije i dizanja kvalitete života u zaista pulsirajuće u Osijeku i županiji. Vlada je tu da nastavi podupirati brojne zajedničke projekte, a projekt za ovaj mandat je novi KBC Osijek – izjavio je premijer Plenković.

U sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 60 godina od zaštite špilje Vindija pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, a u organizaciji KUD-a Voća održana je folklorno-edukativna manifestacija "Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost". Donja Voća Obilježeno 60 godina zaštite špilje Vindija storyeditor/2024-06-07/Djeca_1__1_.jpg Završna svečanost djece iz vinkovačkih vrtića Mališani su spremni za prve razrede osnovnih škola storyeditor/2024-06-07/20230528112836_IMG_0484.jpg Zaštita okoliša i prirode Ugovori za 17 ekoloških udruga