Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kutinskih 5500 umirovljenika još nema mogućnost smještaja u domu

Gotova dokumentacija i idejni projekt Doma za starije u Kutini, traži se investitor

Foto: Grad Kutina
Planirana građevina u Radićevoj ulici imala bi mjesta za 78 korisnika uz mogućnost dogradnje za dodatnih 90 korisnika

Predstavljen je Idejni projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne u Kutini. Grad Kutina pripremio je potrebnu dokumentaciju te idejni projekt kojim nastoji privući potencijalne investitore. Naime, na području Kutine živi oko 5500 umirovljenika, a nema nijedan veći dom za starije.

WIFI4EU Besplatno surfanje internetom na četiri lokacije u Kutini

U Radićevoj ulici

Od predloženih lokacija kao najkvalitetnija pokazala se ona u Radićevoj ulici, koja se nalazi južno od zgrade Pučkog učilišta, zapadno od OŠ V. Vidrića, sjeverno od Centra za socijalnu skrb i poslovne zgrade Hrvatskih voda.

– Lokacija je u samom centru Kutine te su budućim korisnicima dostupni svi društveni sadržaji: gradski trg s novoizgrađenom šetnicom, pošta, banka, trgovački centri, tržnica, autobusni kolodvor i drugo – ukratko je objasnila pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Snježana Šlabek-Ohman.

Predviđen je smještaj za ukupno 78 korisnika (36 pokretnih korisnika i 42 nepokretna ili teže pokretna korisnika te 12 mjesta za vanjske korisnike) sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

U Kutini održana prva u nizu radionica Brend strategijom do regionalne turističke ponude koja objedinjuje sve moslavačko

– Čitava je građevina dimenzionirana kao pristupačna građevina s tehničkim rješenjima u projektiranju koja osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti osigurava nesmetan pristup, kretanje i boravak. Na predmetnoj lokaciji predviđena je i mogućnost dogradnje Doma ako se pojavi potreba povećanja kapaciteta smještajnih jedinica. Mogućnost dogradnje je do dodatnih 90 korisnika – rekao je projektant i ovlašteni arhitekt s velikim iskustvom upravo na projektiranju domova za starije i nemoćne Milan Jakšić.

Oslobađanje od doprinosa

– Uz rješavanje svih dozvola, nizom mjera i potpora pomoći ćemo budućem investitoru u realizaciji projekta izgradnje Doma. Grad Kutina oslobodit će budućeg investitora plaćanja komunalnog doprinosa u stopostotnom iznosu, oslobodit ćemo ga plaćanja komunalne naknade do 5 godina, dat ćemo mu zemljište po izuzetno povoljnoj cijeni uz mogućnost sufinanciranja smještaja krajnjih korisnika u određenom postotku i omjeru. Kutina ima dobar geoprometni položaj pa bi korisnici u tom domu mogli biti ne samo iz Kutine nego i iz šireg područja – istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić dodavši kako Grad nastavlja i planirati izgradnju doma za starije i nemoćne u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom.