Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novosti u odlaganju

Građani Garešnice sve više odvajaju otpad

Foto: Grad Garešnica
Uz tehnički dio posla za koji je zadužen Komunalac vrlo je važno putem informativnih i edukativnih aktivnosti apelirati na svijest građana i potaknuti ih da razvrstavaju otpad

Garešnički Komunalac dobio je zadatak da osigura materijalne i tehničke uvjete za odvojeno prikupljanje i odvoz pojedinih vrsta otpada na području Garešnice i susjednih općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica. U kojoj je fazi taj posao i što će on donijeti građanima objasnio je direktor Komunalca, Dražen Bengez.

Osvjetljavanje Cijela Garešnica dobila modernu LED rasvjetu

– Već se godinu dana intenzivno pripremamo za taj opsežan posao. Trenutačno smo u fazi prikupljanja izjava o korištenju naših usluga skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada i uvodimo u sustav svako kućanstvo i tvrtku. Nakon što prikupimo izjave slijedi izračun cijene, a uvjeren sam da će ona, kad sva domaćinstva potpišu izjave, biti niža od sadašnje. Naime, visina cijene ovisi i o broju korisnika, a mi smo već utvrdili da jedan dio njih nije bio uveden u sustav – kaže Bengez te dodaje kako su nedavno na kamione ugradili sustav za čipiranje koji služi za očitavanje kanti, a uskoro će i njih čipirati, podijeliti kante za biootpad i krenuti s novim načinom naplate i odvoza otpada na cijelom našem području.

Uz tehnički dio posla za koji je zadužen Komunalac vrlo je važno putem informativnih i edukativnih aktivnosti apelirati na svijest građana i potaknuti ih da razvrstavaju otpad. Da su reakcije građana pozitivne, kaže Bengez, potvrđuje podatak da su u 2018. odvojeno prikupljene puno veće količine otpada nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Građani su komunalni otpad odvojeno odlagali u kontejnere na tzv. zelenim otocima u gradu.

Damir Bajs poslovni objekt na 1.770 četvornih metara Za Tehno park Garešnica 19,8 milijuna kuna iz EU fondova