Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sjećanje na junački čin

Građani tijelima zaustavili tenkove

Sjećanje na junački čin
Foto: Međimurska županija
Tog 28. lipnja 1991. godine oklopna kolona JNA krenula je u pohod na Sloveniju, no zaustavljena je u gradu Murskom Središću

U Murskom Središću obilježena je 27. godišnjica zaustavljanja tenkova koji su krenuli prema Sloveniji. Tog 28. lipnja 1991. godine tisuće građana Međimurja spriječili su svojim tijelima oklopnu kolonu JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju.

– Bila su to hrabra vremena i morale su proći godine kako bismo postali svjesni kakva je opasnost prijetila i što se sve moglo dogoditi – rekao je Zvonko Rihtarec, tadašnji zapovjednik policijske postaje, a o važnosti tog događaja govorili su i gradonačelnik Dražen Srpak te župan Matija Posavec.

Urbanovo 2018. Turizam Manifestacija Urbanovo 14.000 kuna u plusu

Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred spomen ploče u Poljskoj ulici, koju su 2001. podigli Udruga veterana domovinskog rata MŽ i Grad Mursko Središće. Na njoj piše da je narod Međimurja spontano zaustavio tenkovsku kolonu. – Upravo je spontanost osobina koja nije motivirana tuđim stavovima i ciljevima već vlastitim uvjerenjem da treba činiti dobro, a koje uz čvrstu vjeru, energiju i solidarnost u zaštiti tuđih i vlastitih života i imovine jest temeljna vrijednost koja krasi građane Međimurja – istaknuo je župan Posavec.

Održan je i mimohod. 

Dan branitelja Novske Dan branitelja Novske Spomen na prvo okupljanje dragovoljaca