Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija pomaže i energetsku obnovu višestambenih zgrada

"Građanima manji računi i ugodniji život, a gradovima ljepša vizura"

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupan iznos za odobrenih 55 kredita je 17,441.633 kune, a iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom idućih 10 godina za subvenciju kamate je 1,855.956 kuna

Osječko-baranjska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja provodi projekt "Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada". Kreditni potencijal iznosi 20 milijuna kuna, koje će plasirati poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava. Toliki su, dakle, iznos banke namijenile za kredite za taj projekt.

Završena je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač županija Osječko-baranjska županija najuspješnija u projektima energetske obnove Energetska obnova mijenja uvjete školovanja i zapošljava građevinare

Kamatna stopa iznosi do pet posto za cijelo vrijeme trajanja kredita, s time da Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu s dva postotna poena. Rok otplate kredita je do deset godina, a rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000 kuna, a najviši dva milijuna kuna.

Stiglo 55 zahtjeva

– Projektom "Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada" želimo pomoći građanima da uz što manje troškova obnove svoje zgrade i ujedno smanje račune, što je primarni cilj, ali i da stvore kvalitetnije i ugodnije uvjete za život u svojim stanovima. Naravno, obnova višestambenih zgrada znatno doprinosi i urednoj i lijepoj vizuri naših gradova. Zato suvlasnicima takvih zgrada omogućavamo ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada te u konačnici smanjenje troškova za grijanje i hlađenje – istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Na poziv župana u dodatno subvencioniranje kamate uključili su se gradovi Beli Manastir s dva posto te Belišće, Đakovo i Osijek s po jedan posto, a projekt se provodi preko sedam banaka. Riječ je o Croatia banci, Erste&Steiermärkische Bank, Kentbank d.d. Zagreb, Podravskoj banci, Privrednoj banci Zagreb, Slatinskoj banci i OTP banci Hrvatska.

u aGENCIJAMA koje već nekoliko godina prodaju putovanja u Slavoniju kažu da su gosti oduševljeni i da mnogi ponavljaju posjet Festival Dunava: Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u goste pozvao Zagrepčane i Primorce Pet dana u Slavoniji košta kao dan na Hvaru

Na adresu županijskog Povjerenstva za provedbu projekta "Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada" do 31. prosinca 2018. godine pristiglo je 55 zahtjeva, koji su pozitivno ocijenjeni i već su svi u realizaciji. Najviše, ukupno 43 zahtjeva, a time i zgrada u obnovi, odnosi se na područje grada Osijeka, sedam je iz Đakova, po dva su iz Našica i Belišća te jedan iz Belog Manastira.

Ukupni iznos za odobrenih 55 kredita je 17,441.633 kune, a iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom idućih deset godina za subvenciju kamate je 1,855.956 kuna, dok će gradovi uključeni u ovaj projekt osigurati ukupno 877.314 kuna.

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, od navedenih 55 zgrada, njih 24 su sudjelovale u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada" Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te su im projekti odobreni, a iznos koji su suvlasnici zgrada trebali sami osigurati iz sredstava, osigurali su preko projekta Osječko-baranjske županije i tako će po još povoljnijim uvjetima energetski obnoviti svoje zgrade.

Programe u Centru za početak će pohađati 26 djece U Osijeku otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Slavonija dobila prvu ustanovu za brigu osoba s poremećajem iz autističnog spektra

Nova 23 projekta

Dakako, to nije jedini projekt Osječko-baranjske županije na području energetske obnove. Uz osiguranje 60 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Županija je upravo završila 19 projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, a već su započeli postupci javne nabave i izbora izvođača za novih 23 projekta energetske obnove. U ovom slučaju, uz 20 školskih zgrada, postupak energetske obnove proširen je i na objekte domova za starije i nemoćne u Osijeku i Belom Manastiru te zdravstvenu stanicu u Magadenovcu, a završetak radova planiran je do početka 2021. Vrijednost oba "paketa" je gotovo 145 milijuna kuna, pa je Osječko-baranjska županija najuspješnija u Hrvatskoj po broju projekata energetske obnove i angažiranim sredstvima. 

Nakon panela održana je Gourmet večera gdje su u nekoliko sljedova istarski i slavonski kuhari sljubljivali vino i delicije dvaju regija Panel "Turizam i lokalni proizvodi" održan u Osijeku Jedan proizvođač lani je u Istri u samo dva dana prodao cijeli kombi kulena