Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Panel "Turizam i lokalni proizvodi" održan u Osijeku

Jedan proizvođač lani je u Istri u samo dva dana prodao cijeli kombi kulena

Nakon panela održana je Gourmet večera gdje su u nekoliko sljedova istarski i slavonski kuhari sljubljivali vino i delicije dvaju regija
1/11
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Nema prozvođača pršuta u Istri, rečeno je na panelu, koji ne koristi sirovinu iz Slavonije

Slavonija je uvijek bila mjesto gdje se moglo dobro najesti, no donedavno domaće hrane, proizvedene u okruženju, gotovo da i nije bilo u restoranima. Zaokret je 2015. učinila Osječko-baranjska županija poticanjem ugostitelja koji su kupovali od lokalnih proizvođača.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Suradnja Na okupu više od 120 poduzetnika iz triju zemalja

Istrijani razgrabili kulen

– Domaća mljevena paprika dat će fišu domaći okus kakav mora imati. Pokušali smo povezati ugostitelje i vlasnike smještaja s lokalnim proizvođačima jer turist želi doživjeti prostor, ali i okus, a to će najbolje kroz hranu – kazuje Silva Wendling, županijska pročelnica za poljoprivredu.

Na drugom kraju zemlje, u Istri, jako dobro znaju što je slavonska kvaliteta.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

– Nema proizvođača pršuta u Istri koji ne koristi sirovinu iz Slavonije, a najviše iz Osječko-baranjske županije. Pokrenuli smo sajam "S klobasicom u EU" i omogućili da slavonski proizvođači dolaze u Istru. Jedan je proizvođač lani prodao cijeli kombi kulena, njih 300-tinjak, za manje od dva dana – ispričao je Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi.

Kako povezati eno i gastro ponudu Istre i Slavonije, razgovaralo se, naime, na panel-raspravi "Turizam i lokalni proizvodi" u Muzeju okusa u Osijeku, u organizaciji Osječko-baranjske županije i Općine Sv. Petar u Šumi. Jedni od drugih, složni su, mogu puno učiti.

računala Prekvalifikacija Za računalne operatere obučilo se 15 nezaposlenih

Poljoprivreda je ključ

– U restoranima se nudi ono što je nekad bilo najbolje, najbogatije, a težačku hranu gotovo i nećemo naći. Veseli me vidljiv porast broja malih proizvođača, ponuda im je sve konkretnija i sve je lakše do njih doći – istaknuo je Tomica Đukić, chef Hotela Osijek i kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije.

Istarska se županija, čulo se, još prije 25 godina, uz sunce i more, okrenula poljoprivredi i enogastronomiji. Osječko-baranjska županija, pak, pod ekološkom proizvodnjom ima oko 25 posto poljoprivrednih površina, što je čini predvodnicom u Hrvatskoj. Razvoj poljoprivredne infrastrukture omogućit će još intenzivniju proizvodnju kako bi uspješno pratila rast smještajnih kapaciteta i broja gostiju.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Radovi na OŠ M. P. Katančića u Valpovu iznose 7,18 milijuna kuna Energetska obnova Novo ruho 19 škola vrijedno 62 milijuna kuna

– Slavonija je geografski izvrsno smještena i prometno povezana. U Osijek možete doći rijekom, cestom, željeznicom i zrakom. U obnova i gradnju svih prometnih pravaca investira se s nacionalne razine i tu se vide značajni pomaci. HŽ je najavio modernizaciju željezničkih pravaca prema Slavoniji, nastavlja se gradnja Koridora 5C u punom profilu, država će uložiti značajnija sredstva u Zračnu luku Osijek – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Petrijevci obilaznica Konačno rješenje prometnih problema Počinje gradnja obilaznice Petrijevci Projekt je pokrenut uz veliko angažiranje Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića Spreman projekt rekonstrukcije HNK u Osijeku Zgrada osječkog HNK bit će među najmodernijima u jugoistočnoj Europi