Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Energetska obnova

Novo ruho 19 škola vrijedno 62 milijuna kuna

Radovi na OŠ M. P. Katančića u Valpovu iznose 7,18 milijuna kuna
1/5
Foto: Osječko-baranjska županija
Počelo i uređivanje interijera pa će zgrada biti kompletno obnovljena, na zadovoljstvo učenika i djelatnika

Zgrada Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu sagrađena je 1962. pa se, kako su desetljeća odmicala, nametnula potreba za obnovom. Međutim, prva važnija rekonstrukcija počela je 2017. kada je Osječko-baranjska županija ovu školu uvrstila u projekt energetske obnove 19 školskih objekata. Radovi su sada pri kraju, uređena je vanjska ovojnica, promijenjeni su prozori i vrata, a između ostalog zamijenjen je kotao na loživo ulje novim kondenzacijskim te će se postići ušteda toplinske energije od 77 posto.

Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna, no stambeni kredit može biti i veći, ali razliku će financirati korisnik kredita Nova demografska mjera za zaustavljanje iseljavanja Županija će sufinancirati kamate na stambene kredite

Radovi na obnovi školske zgrade, ukupne vrijednosti 7,18 milijuna kuna, trebaju završiti do 4. ožujka, a u njihov tijek uvjerio se župan Ivan Anušić. Tom je prigodom ravnatelj Dalibor Košutić naglasio da je počelo i uređivanje interijera pa će zgrada biti kompletno obnovljena, na zadovoljstvo učenika i djelatnika. Župan Ivan Anušić ističe da ukupna vrijednost projekata energetske obnove 19 škola iznosi 62 milijuna kuna. No, Osječko-baranjska županija trenutačno provodi ukupno 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna, s time da 60 posto troškova su bespovratna sredstva Europske unije.

Županija je za Zračnu luku Osijek izdvojila 800.000 kuna Osijek Počinje modernizacija Zračne luke

– Svi projekti bit će završeni do 2021./2022. godine, a tada ćemo imati energetski obnovljene sve objekte ustanova kojima je Županija osnivač, od domova zdravlja, domova za stare i nemoćne do osnovnih i srednjih škola. Svi projekti obavljaju se uz financijsku potporu fondova EU i Vlade RH, a ujedno doprinose oživljavanju gospodarstva jer na njima rade tvrtke s područja naše županije – naglasio je župan.

Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH te Makedonije WineOs potvrdio županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju Polovica vina proizvedenog u nas za pet će godina dolaziti iz Slavonije i Baranje Vlak OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA I HŽ POTPISALi UGOVOR Studenti će plaćati četvrtinu karte za vlak