Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
WineOs potvrdio županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju

Polovica vina proizvedenog u nas za pet će godina dolaziti iz Slavonije i Baranje

Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH te Makedonije
1/4
Foto: Osječko-baranjska županija
Uz četiri vinogorja, Osječko-baranjska županija broji i 12 proglašenih vinskih cesta

Nedavno održani festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOs potvrdio je Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju. Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije, koje im je ponudilo 50 izlagača. Vinari i poznavatelji vina ujedno su sudjelovali na deset vinskih radionica koje je osmislio Željko Garmaz, pa je ova vinsko-turistička manifestacija zabilježila još jedno uspješno izdanje, već peto.

Hrvati u Vojvodini Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini 'Važno je da se Hrvati u Vojvodini više ne osjećaju zaboravljenima'

Glavni organizator manifestacije WineOS je udruga Dekanter, a suorganizatori su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, udruga Graševina Croatica i Vinoteka Vinita te Osječko-baranjska županija kojoj je potpora ovom festivalu dio sustavne promocije i razvoja vinskog i uopće kontinentalnog turizma.

Znatan porast gostiju

– WineOS je dobra promocija grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, naših četiriju vinogorja i svih vinara, a ujedno je prigoda da usporedimo vina. Naša županija i župan Ivan Anušić jasno su se odredili prema razvoju kontinentalnog turizma, pa tako i promociji vina i gastronomije te stojimo uz ovakav projekt – poručio je zamjenik župana Goran Ivanović.

Osječko-baranjska županija uz četiri vinogorja broji i 12 proglašenih vinskih cesta, a vina iz baranjskog, erdutskog, đakovačkog i feričanačkog vinogorja svojom kvalitetom pariraju i na svjetskoj razini.

Tako je tijekom prošle godine zeleni silvanac vinarije Kolar ocijenjen zlatom na prestižnom Decanteru u Londonu, dok je godinu prije Antunović graševina premium iz 2013. nagrađena platinastim Decanterom.

Foto: Osječko-baranjska županija

Dronovi će snimati poljoprivredne površine U proračunu za 2019. Potpore u poljoprivredi 7,5 milijuna kuna

Nagradama se može pohvaliti i Vinarija Kalazić čija su posebnost na ovom području eko vina, a uz Erdutske vinograde dobitnici su i ovogodišnjeg županijskog velikog vinskog zlata.

Turistički pokazatelji Slavonije i Baranje u stalnom su rastu, tijekom prošle godine broj gostiju značajnije je porastao, što svakako doprinosi ubrzanom razvoju i brendiranju malih i većih vinarija.

– Potencijali naših vinogorja su zaista veliki i sustavnim radom kako smo i započeli, te osiguravanjem poljoprivredne i turističke infrastrukture našim vinarima, zasigurno možemo očekivati da će tijekom idućih pet godina polovica vina proizvedenog u Hrvatskoj dolaziti iz Slavonije i Baranje. U razdoblju koje je pred nama želimo se pozicionirati kao nova destinacija ruralnog turizma Europe, uz isticanje kvalitete i autentičnosti turističko-ugostiteljske i ostale uslužne ponude. Razvoj turizma u ruralnom prostoru naše županije temeljit ćemo na bogatoj ponudi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na tradicijskoj enološkoj i gastroponudi, lokalnim manifestacijama te našem prirodnom i kulturnom bogatstvu – kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Razgovor s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek, pristupačniju pacijentima

Čak tisuću kreveta više

Županija osim porasta broja turističkih dolazaka još značajnije bilježi i porast broja noćenja što pokazuje da se turisti u Slavoniji i Baranji sve duže zadržavaju. U skladu s tim povećani su i smještajni kapaciteti, pa tako u odnosu na godinu prije Turistička zajednica Osječko-baranjske županije bilježi čak tisuću kreveta više.

Svoj turistički potencijal kao i potencijal svih pet slavonskih županija na prošlogodišnjim Danima Hrvatskog turizma na Hvaru predstavili su na brodu “Panonska lađa” koji je posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković najavivši ovogodišnji DHT upravo u Slavoniji. 

Subvencije za kredite Uz subvencije Županije Krediti za poduzetnike s nula posto kamata