Nedavno održani festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOs potvrdio je Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju. Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije, koje im je ponudilo 50 izlagača. Vinari i poznavatelji vina ujedno su sudjelovali na deset vinskih radionica koje je osmislio Željko Garmaz, pa je ova vinsko-turistička manifestacija zabilježila još jedno uspješno izdanje, već peto.
Glavni organizator manifestacije WineOS je udruga Dekanter, a suorganizatori su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, udruga Graševina Croatica i Vinoteka Vinita te Osječko-baranjska županija kojoj je potpora ovom festivalu dio sustavne promocije i razvoja vinskog i uopće kontinentalnog turizma.
Znatan porast gostiju
– WineOS je dobra promocija grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, naših četiriju vinogorja i svih vinara, a ujedno je prigoda da usporedimo vina. Naša županija i župan Ivan Anušić jasno su se odredili prema razvoju kontinentalnog turizma, pa tako i promociji vina i gastronomije te stojimo uz ovakav projekt – poručio je zamjenik župana Goran Ivanović.
Osječko-baranjska županija uz četiri vinogorja broji i 12 proglašenih vinskih cesta, a vina iz baranjskog, erdutskog, đakovačkog i feričanačkog vinogorja svojom kvalitetom pariraju i na svjetskoj razini.
Tako je tijekom prošle godine zeleni silvanac vinarije Kolar ocijenjen zlatom na prestižnom Decanteru u Londonu, dok je godinu prije Antunović graševina premium iz 2013. nagrađena platinastim Decanterom.
Nagradama se može pohvaliti i Vinarija Kalazić čija su posebnost na ovom području eko vina, a uz Erdutske vinograde dobitnici su i ovogodišnjeg županijskog velikog vinskog zlata.
Turistički pokazatelji Slavonije i Baranje u stalnom su rastu, tijekom prošle godine broj gostiju značajnije je porastao, što svakako doprinosi ubrzanom razvoju i brendiranju malih i većih vinarija.
– Potencijali naših vinogorja su zaista veliki i sustavnim radom kako smo i započeli, te osiguravanjem poljoprivredne i turističke infrastrukture našim vinarima, zasigurno možemo očekivati da će tijekom idućih pet godina polovica vina proizvedenog u Hrvatskoj dolaziti iz Slavonije i Baranje. U razdoblju koje je pred nama želimo se pozicionirati kao nova destinacija ruralnog turizma Europe, uz isticanje kvalitete i autentičnosti turističko-ugostiteljske i ostale uslužne ponude. Razvoj turizma u ruralnom prostoru naše županije temeljit ćemo na bogatoj ponudi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na tradicijskoj enološkoj i gastroponudi, lokalnim manifestacijama te našem prirodnom i kulturnom bogatstvu – kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
Čak tisuću kreveta više
Županija osim porasta broja turističkih dolazaka još značajnije bilježi i porast broja noćenja što pokazuje da se turisti u Slavoniji i Baranji sve duže zadržavaju. U skladu s tim povećani su i smještajni kapaciteti, pa tako u odnosu na godinu prije Turistička zajednica Osječko-baranjske županije bilježi čak tisuću kreveta više.
Svoj turistički potencijal kao i potencijal svih pet slavonskih županija na prošlogodišnjim Danima Hrvatskog turizma na Hvaru predstavili su na brodu “Panonska lađa” koji je posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković najavivši ovogodišnji DHT upravo u Slavoniji.