Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini

'Važno je da se Hrvati u Vojvodini više ne osjećaju zaboravljenima'

Hrvati u Vojvodini
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Suradnja je započela financiranjem rada udruga Hrvata

Važno je da budemo prisutni i da se Hrvati u Vojvodini više ne osjećaju zaboravljenima – ključna je poruka župana Anušića nakon sastanka s vojvođanskim Hrvatima u Bačkom Monoštoru, gdje je još jednom potvrđena suradnja koja je započela prije više od godinu dana, a realizira se konkretnom pomoći i projektima. Sastanku u Monoštoru u prosincu prošle godine, gdje se izaslanstvo Osječko-baranjske županije sastalo s političkim predstavnicima Hrvata u Vojvodini i predstavnicima udruga i lokalnih vlasti, prethodili su sastanci u Subotici i Osijeku, a u novoj godini ta se suradnja podiže i na višu razinu.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Razgovor s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek, pristupačniju pacijentima

Konkretna pomoć

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zahvalio je na pomoći Županije od 200.000 kuna za rad udruga i manifestacija hrvatske manjine i istaknuo kako je suradnja s Osječko-baranjskom županijom ohrabrujuća.

– Vi znate da su Hrvati u Srbiji danas najsiromašniji Hrvati u svijetu, živimo u društveno-političkom ambijentu koji nama nije baš uvijek naklonjen. S Osječko-baranjskom županijom smo stvorili izuzetnu suradnju, župan Anušić je pokazao izuzetnu empatiju i razumijevanje te je bio proaktivan, a dodijelili su nam sredstva koja su bila ključna za neke programe unutar hrvatske zajednice – rekao je Žigmanov.

Na sastanku su izneseni neki od brojnih problema s kojima se suočavaju Hrvati u Vojvodini: nedostatno financiranje, gotovo potpuna zapostavljenost hrvatske manjine u strukturama vlasti, od lokalne do regionalne i nacionalne, ali i nepostojanje vodovoda u mjestima s hrvatskom većinom. Ovakva pomoć i suradnja kakva je ostvarena s Osječko-baranjskom županijom važna je, ističu, jer istovremeno mijenja i poboljšava poziciju vojvođanskih Hrvata u dijalogu s Beogradom.

Foto: Osječko-baranjska županija

Dona Vekić družila se s osječkim gimnazijalcima Osječko-baranjska županija Dona Vekić promotorica županije

Župan Anušić napomenuo je kako Županija ima obvezu pomagati Hrvatima izvan Republike Hrvatske te da će pomoći ne samo načelno, nego i konkretno što je Hrvatima najbitnije.

– Suradnju smo započeli financiranjem rada udruga i ono što je još važnije, posljednjih godinu dana smo im podrška. Želimo biti s njima da im to i pokažemo te da razmjenjujemo iskustva vezana uz fondove Europske unije, prekogranične suradnje, jer to je prostor gdje možemo napraviti ozbiljan iskorak – rekao je Anušić.

U dosadašnje projekte prekogranične suradnje sa srpske strane najčešće su uključeni gradovi, općine ili udruge koje rade na povlačenju sredstava za projekte šire zajednice, izuzimajući pritom hrvatsku nacionalnu manjinu, pa tako Hrvati u Vojvodini nemaju dovoljno educiranih kadrova za rad na projektima EU. Stoga je dogovoreno upućivanje dvoje najboljih projektnih menadžera iz Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Vojvodinu, gdje će se organizirati edukacija za osobe zainteresirane i spremne za rad na projektima EU.

Akcija čišćenja akcija čišćenja Osobnim primjerom i edukacijama do čistog okoliša

Edukacija i u Osijeku

Nastavak edukacije bi se potom održao i u Osijeku, što je su sa zadovoljstvom prihvatili predstavnici Hrvata u Vojvodini jer smatraju da će se tako stvoriti preduvjeti za značajnije financiranje, ali i ostanak mladih u Vojvodini. Na prethodnom sastanku u Osijeku iznesen je i problem studenata iz Vojvodine koji odlaze studirati u Zagreb, s obzirom na to da u Osijeku ne postoje kvote za strane studente. Studiranjem u Osijeku stvorili bi se značajniji preduvjeti za njihov povratak u Vojvodinu.

Anušić je istaknuo kako je o tome razgovarao s rektorom osječkog Sveučilišta te da se uskoro mogu očekivati kvote za vojvođanske studente, dodavši kako će i ubuduće raditi u korist razvoja i očuvanja identiteta hrvatskog naroda u Srbiji.

nova ulaganja I asfalt doprinosi opstanku sela i razvoju kamenoloma