Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
nova ulaganja

I asfalt doprinosi opstanku sela i razvoju kamenoloma

1/14
- Ovakva gospodarska aktivnost je vrijedna svake pozornosti, pa smo razgovarali o pitanjima čijim bi rješavanjem omogućili još uspješnije funkcioniranje i poslovanje kamenoloma

Kamenolom na šumskom području zvanom "Crna glava" kod Gornje Motičine jedini je aktivni kamenolom na području Osječko-baranjske županije. S radom je počeo 2016. godine i u prvih 7-8 mjeseci proizvedeno je i otpremljeno 38.000 kubika nasipnog kamenog materijala, prošle godine 50.000 kubika, a u prvih devet mjeseci ove godine oko 90.000 kubika.

1/14 Foto: Osječko-baranjska županija

Na poziv načelnika Općine Donja Motičina Željka Kovačevića, 15. listopada 2018. godine, kamenolom i tvrtku CGM Kamen d.o.o. Gornja Motičina, registriranu za vađenje ukrasnoga kamena i kamena za gradnju, vapnenca, gipsa, krede i škriljevca, posjetio je župan Ivan Anušić u sklopu redovitih obilaska gospodarskih subjekata.

Obnova kuća Osječko-baranjska županija Županija besplatno daje materijal za kuću

Već na putu iz Donje Motičine preko Seone do Gornje Motičine uočava se jedan od glavnih problema u radu kamenoloma, ali i životno pitanje stanovnika ovog sela u šumskom okruženju – makadamska cesta. Prometovanje tom cestom izrazito je teško u vrijeme kišnih i snježnih oborina, pa su načelnik Kovačević te koncesionar i vlasnik tvrtke Kamen Mato Zubak zatražili pomoć župana Anušića upravo za rješavanje tog pitanja – tri kilometra ceste.

- Ovakva gospodarska aktivnost je vrijedna svake pozornosti, pa smo razgovarali o pitanjima čijim bi rješavanjem omogućili još uspješnije funkcioniranje i poslovanje kamenoloma, a ujedno kako da održavanjem, izgradnjom i širenjem infrastrukture omogućimo bolji život žitelja ove općine. Tražit ćemo zajedničko i optimalno rješenje za pitanja u vezi ceste - rekao je župan Anušić nakon obilaska kamenoloma i ceste.

Općinski načelnik Kovačević je zahvalio županu na odazivu. Istaknuo je da cesta ima građevinsku dozvolu, a njenom izgradnjom poboljšali bi se uvjeti života u ovim naseljima te gospodarska aktivnost tvrtke.

Đakovo Radovi na Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani Obnavljaju svlačionice, postavili su kamere, uskoro stižu i novi koševi

- Kamenolom je značajan jer je za općinu s 1.670 stanovnika značajno svako radno mjesto, a ovdje ih je već pet, a 10 je u planu. Korist od rudne rente ima i država i županija i općina, a mi bi je koristili za nova ulaganja u Gospodarsku zonu Donje Motičine čime bi se naše gospodarstvo podiglo na višu razinu te stekli bi se novi uvjeti za radna mjesta i ostanak stanovnika - rekao je Kovačević.

Vlasnik tvrtke CGM Kamen Mato Zubak pojasnio je kako je kamenolom kupio od tvrtke Strabag Austrija. Poduzetništvom se bavi 25 godina, ima 28 transportnih kamiona, a s kamenolom stvorio je željenu poslovnu cjelinu. U ovu Greenfield investiciju uložio je više od 15 milijuna kuna. Za 2,5 godine na mjestu gdje je bila šuma danas je pravi proizvodni pogon, odnosno već je proizvedeno i prodano gotovo 200.000 kubika raznih vrsta kamena.

Prema istraživanjima oko jedan milijun kubika je tzv. jalovina, koja je tako kvalitetna da je već prihvaćena na tržištu, a zalihe najkvalitetnije rude su procijenjena na 10 milijuna kubika te je odobrena koncesija na 30 godina.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić Potpore Grad Osijek dodijelio 256.000 kuna poduzetnicima

- Ovo je dugoročan posao i tako mu pristupamo. Krenuli smo od nule, a sada imamo pravu proizvodnju. Upravo danas sam potpisao ugovor o prodaji nasipnog materijala za jednu dionicu Koridora 5 c kroz Baranju, most Halašica - nadvožnjak Bezdan, u vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Stalno povećavamo proizvodnju, imamo pet radnika, a za 2,5 godine planiramo zaposliti još 15 radnika.

Oko 3 milijuna kuna uložili u izgradnju i održavanje cesta do kamenoloma, no sada nam je potrebna pomoć Županije i Općine u vezi nerazvrstane ceste Seona - Gornja Motičina kako bi stvorili uvjete za novi iskorak, između ostaloga i za projekte koji bi se financirali iz fondova Europske unije - kaže Zubak.

Dodaje da je vlasnicima zemljišta/šuma na tom području (Nikolas Baron Adamovich) potpisao ugovore o najmu 30 hektara šumskog zemljišta u svrhu  eksploatacije kamena.

Pokazna vježba za obilježavanje 40 godina Hitne pomoći OBŽ Osijek Pljačka banke ili prometna nesreća, svejedno, oni su uvijek tu