Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Spreman projekt rekonstrukcije HNK u Osijeku

Zgrada osječkog HNK bit će među najmodernijima u jugoistočnoj Europi

Projekt je pokrenut uz veliko angažiranje Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Šesta je to obnova kazališne zgrade od izgradnje 1866. godine

Spreman je projekt za veliku obnovu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. A ta će vrijedna građevina u novom ruhu zasjati uz pomoć, najvećim dijelom, novca iz europskih fondova. U kazalištu je održana javna prezentacija Izvedbenog projekta i projekta interijera za rekonstrukciju zgrade kazališta, šestu od izgradnje 1866. Cjelovita rekonstrukcija postala je neophodna za tu reprezentativnu zgradu sa statusom zaštićenog kulturnog dobra, ali i za normalan rad kazališta.

Vlak OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA I HŽ POTPISALi UGOVOR Studenti će plaćati četvrtinu karte za vlak

Novac iz EU

Tako je, nakon više od godinu dana priprema te postupka javne nabave i potpisivanja ugovora krajem 2017., tvrtka Studio A d.o.o. iz Zagreba izradila projektnu dokumentaciju. Izrada projekta stajala je 1,3 milijuna kuna, od čega je 80% "pokriveno" bespovratnim novcem EU, dok je ostatak preuzelo Ministarstvo kulture.

Kako ističe poslovna ravnateljica osječkog HNK Dražena Vrselja, koja će u travnju zasjesti na mjesto intendantice, bit će to najtemeljitija obnova kazališne zgrade, a novac za to osigurat će se najvećim dijelom iz EU. Projekt je pokrenut uz veliko angažiranje Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića. Župan ga je, naime, uvrstio među četiri najveća projekta koji će u Osijeku biti ostvareni u sklopu Projekta Vlade RH "Slavonija, Baranja i Srijem". Ukupna investicija procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.

Glavni projektant Nenad Kondža ističe da je nakon modernizacije pozornice projekt proširen na temeljitu obnovu interijera i eksterijera. Riječ je o izuzetno zahtjevnim radovima. Primjerice, pozornica koja danas funkcionira kako je građena u 19. st., postat će jedna od najsuvremenijih s modernom tehničkom opremom.

Dogovoreno je pokretanje projekta razvoja turizma zajedničkim nastupom, brendiranjem te predstavljanjem svih festivala i priredaba Ured Europske grupacije za teritorijalnu suradnju otvoren u Osijeku Županija otvara vrata nizu novih projekata i jačoj prekograničnoj suradnji s Mađarskom

Radovi već 2020.

U rekonstrukciji unutrašnjosti i pročelja zgrade poštivat će se svi uvjeti koje nosi spomenik kulture nulte kategorije. Naravno, projekt obnove predviđa niz zahvata, od arhitektonskih i konstrukcijskih do sustava instalacija, scenske tehnike, dojave od požara i niza drugih. Početak radova očekuje se sredinom ili krajem iduće godine, a ovisi o tijeku osiguranja sredstava i javnoj nabavi. U konačnici, Osijek će nakon godinu i pol do dvije godine radova dobiti jednu od najljepših i najmodernijih kazališnih kuća u JI Europi.

Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH te Makedonije WineOs potvrdio županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju Polovica vina proizvedenog u nas za pet će godina dolaziti iz Slavonije i Baranje Ivan Anušić Pomoć poduzetnicima Krediti s nula posto kamata jedino u ovoj županiji