Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ured Europske grupacije za teritorijalnu suradnju otvoren u Osijeku

Županija otvara vrata nizu novih projekata i jačoj prekograničnoj suradnji s Mađarskom

Dogovoreno je pokretanje projekta razvoja turizma zajedničkim nastupom, brendiranjem te predstavljanjem svih festivala i priredaba
1/4
Foto: Osječko-baranjska županija
Cilj nam je stvaranje temelja za jaču gospodarsku razmjenu tvrtki s područja naših županija

Ured Pannon EGTC-a, Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, prošlog je tjedna otvoren u Osijeku. Riječ je o grupaciji koja je osnovana 2010. godine i okuplja jedinice lokalne i regionalne samouprave i druge institucije iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Zadaća im je jačanje i unapređivanje društvenog i gospodarskog razvoja putem prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje.

Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH te Makedonije WineOs potvrdio županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju Polovica vina proizvedenog u nas za pet će godina dolaziti iz Slavonije i Baranje

Ured su zajednički otvorili osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predsjednik Generalne skupštine Županije Baranya i župan Zoltan Madaras te direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc.

Značaj ureda u Osijeku naglasio je župan Ivan Anušić, ujedno i potpredsjednik Pannon EGTC-a.

Foto: Osječko-baranjska županija

Zaposlena jedna osoba

– Otvorenje ureda važno je za buduće zajedničko apliciranje i provedbu projekata jer suradnja u Pannon EGTC-u nije ograničena samo na određene europske fondove, nego se mogu koristiti svi fondovi Europske unije. Novootvoreni ured vodit će niz projekata, a posebno treba istaknuti projekt povezivanja Osijeka i Pečuha izravnom linijom autobusa na električni pogon, koji će se financirati iz fondova EU – rekao je župan Anušić.

U uredu je, dodao je, zaposlena jedna osoba, a u svom radu imat će stručnu podršku Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU te Županijske razvojne agencije.

Župan Županije Baranya i predsjednik EGTC-a Zoltan Madaras istaknuo je da će se otvorenjem ureda u Osijeku olakšati aktivnosti u zajedničkom apliciranju projekata jer je EGTC forma koja jako dobro funkcionira u drugim regijama Europe. Ujedno je pohvalio uspješnu suradnju s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Ministar Marić potpisao Diobni ugovor za nekretninu u Županijskoj ulici Osječko-baranjskoj županiji država darovala nekretnine 'Napokon smo riješili problem star 27 godina'

– Lako je raditi s partnerima koji također žele boljitak svoje županije, a takav je župan Anušić. Obojica tražimo rješenja i gledamo u budućnost, a vjerujem kako će se naša suradnja u budućnosti još više razvijati na opću dobrobit stanovnika naših županija – poručio je Madaras.

Uoči otvaranja ureda, predstavnici dviju županija, predvođeni županima Anušićem i Madarasom, održali su radni sastanak na temu gospodarske i turističke suradnje. Jedan od ciljeva suradnje je povezivanje gospodarstvenika s područja dviju županija, kao i privlačenje većeg broja turista zajedničkom ponudom.

Foto: Osječko-baranjska županija

Jačanje poduzetništva

Posebno je istaknuta suradnja na prekograničnim projektima, u sklopu koje subjekti s područja Osječko-baranjske županije sudjeluju u 118 različitih projekata s partnerima iz Mađarske. Jedan od projekata koji je posebno istaknut je projekt prekogranične suradnje B light. Zahvaljujući njemu, po prvi se put u povijesti mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje pruža mogućnost izravnog financiranja malih i srednjih poduzeća bespovratnim sredstvima.

– Ciljevi naše suradnje su jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, stvaranje temelja za jaču gospodarsku razmjenu tvrtki s područja naših županija te razvoj turizma, i u tome vrlo uspješno surađujemo. Između ostalog, dogovorili smo pokretanje projekta razvoja turizma zajedničkim nastupom, brendiranjem te predstavljanjem svih festivala i priredaba koje se događaju u mađarskoj Županiji Baranya i Osječko-baranjskoj županiji – zaključio je Anušić. 

Proračun u malom Županija u službi građana Veliki značaj brošure "Proračun u malom 2019." Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Razgovor s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek, pristupačniju pacijentima