Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Otvara se reciklažno dvorište za smanjenje količine otpada

Građanima pet kanti za odvajanje otpada

otpad
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
Građani mogu očekivati blagi porast cijene, međutim, tijekom nekoliko godina taj će se iznos samo smanjivati – kaže Ivana Djedović

Daruvarčani će uskoro dobiti reciklažno dvorište kako bi se smanjila količina otpada koja se odlaže na odlagalištu Cerik u Gornjem Daruvaru. Upravo tamo završi većina, točnije 2120 tona komunalnog otpada grada Daruvara, dok je samo 105,6 tona odvojeno i predano ovlaštenim skupljačima.

Daruvarske toplice Novi projekti na čelu s novom ravnateljicom Povratak zaboravljenoj tradiciji: u Daruvarske toplice po lijek za neplodnost

Za taj su projekt gradu Daruvaru iz Kohezijskog fonda odobrena nepovratna sredstva u iznosu od 2,816.348,73 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 3,313.351,46 kuna. Razdoblje predviđeno za provedbu ovog projekta počelo je u studenom prošle godine, a trajat će do svibnja 2019. godine.

Otpad je budućnost

Lokacija za taj projekt bit će u dvorištu daruvarskog komunalnog poduzeća Darkom gdje će građani, potpuno besplatno, sa svojim unaprijed odvojenim otpadom moći šest dana u tjednu ostaviti otpad.

– Poruka koju šaljemo jest da otpad nije smeće i raznim aktivnostima i edukacijama građane Daruvara upoznat ćemo s problemom, ali i njegovim rješenjem. Bez svijesti o potrebi ovog projekta teško da ćemo išta postići – kazao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Dodao je i kako je zatrpavanje postojećeg odlagališta Cerik najskuplja opcija te kako je otpad zapravo budućnost. Inače, za Cerik se već godinama govori kako je u planu njegova sanacija, a ona bi napokon mogla doći na rad.

– Građani će u svojim kućanstvima dobiti pet kanti koja će svaka služiti svojoj svrsi. Početak će biti težak i nailazit će se na mnoge probleme. Praksa je ovo koja se u razvijenim europskim zemljama provodi već niz godina, ali i činjenica je kako su oni imali daleko više vremena za organizaciju. Prvi i najvažniji korak je edukacija i informiranje građana, kao i poticanje na odvajanje i dovoz smeća – kazala je Ivana Djedović, v.d. predsjednika Darkoma.

Župan Damir Bajs Od županije Zajednici tehničke kulture 200 tisuća kuna

To će učiniti izradom informativnog letka koji će podijeliti svim kućanstvima na području grada, održat će se tri radijske emisije, prikazivati 96 reklamnih spotova, pet tiskanih oglasa, bit će i šest radionica po mjesnim odborima kao i objave na web-stranicama i društvenim mrežama Grada Daruvara i komunalnog poduzeća.

Kalkulacije u tijeku

– Novi iznosi troškova komunalnog poduzeća još nisu poznati jer su kalkulacije u tijeku. Građani mogu očekivati blagi porast cijene, međutim, tijekom nekoliko godina taj će se iznos samo smanjivati – objasnila je Djedović objasnivši kako je riječ o problematici koja seže u neke druge grane na koje oni ne mogu utjecati, poput činjenice da i oni za razvrstani otpad moraju plaćati da bi se preuzeo od pripadajućeg skupljača. Daruvar inače nije poznat kao veliki proizvođač otpada, a kao najveći problemi pokazale su se stambene zgrade i starija populacija.

Kada je riječ o stambenim zgradama, postavlja se pitanje gdje bi svako kućanstvo trebalo držati pet kanti, a predstavnici mjesnih odbora već postavljaju pitanje kako će stariji i nemoćni dovoziti taj otpad. Iz Grada poručuju kako će se ovaj projekt odvijati korak po korak te kako postoje mnoga rješenja poput mobilnog reciklažnog dvorišta, ali o tome će razgovarati kada za to dođe vrijeme.

Start-up Bjelovar Pokrenut je natječaj Start-up Bjelovar 2018. za poduzetničke ideje Za najbolju ideju 100 tisuća kuna